Banky 2018: Air Bank chystá kontokorent, Fio vlastní investiční společnost

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Acomware
2
Fotogalerie

Banky postupně odtajňují, čím letos potěší své klienty. Některé už plány představily zcela konkrétně, jiné ještě ze strategických důvodů se sdělením podrobností váhají. Jisté je jedno, většina novinek souvisí s platbami prostřednictvím mobilu, internetovým bankovnictvím jako takovým a půjčkami.

Ve spojitosti s inovacemi, respektive placením prostřednictvím mobilu je v poslední době často skloňovaná služba Android Pay. Loni ji spustily Moneta Money Bank, J&T Bank, Komerční banka či mBank. Letos ji zavede Fio banka. Na podobném principu pak přímo ve své aplikaci My Air nabídne placení mobilem i Air Bank. „Už nyní můžeme prozradit, že v brzké době budou naši klienti moct platit v obchodech přímo svým mobilním telefonem. Tuto novou službu už testujeme. K placení bude stačit mít chytrý telefon Android s funkcí NFC a nainstalovanou aplikaci My Air,“ prozrazuje Jana Karasová, tisková mluvčí Air bank.

Fio banka kromě slíbené Android Pay uvede i zcela novou aplikaci Smartbankingu, s novým vzhledem a řadou nových funkcí. Na obdobný krok se chystá například i Komerční banka, také UniCredit či Sberbank. „Ještě v první polovině roku 2018 spustíme nové internetové a mobilní bankovnictví, které bude odpovídat aktuálním trendům a splňovat zvyšující se uživatelské potřeby klientů,“ uvádí Radka Černá, tisková mluvčí banky. Sberbank přitom během několika týdnů svým klientům nabídne i poradenskou službu využívající aplikaci finanční plánovač. 

Obdobné funkcionality spolu s novým internetovým bankovnictvím chystá i Česká spořitelna. „Po více než roce pilotního provozu nabídneme naši digitální službu George všem klientům. George v roce 2018 nebude už pouhým novým internetovým bankovnictvím, ale stane se plnohodnotným kapesním bankéřem. V průběhu roku bude docházet také ke stále většímu prolínání funkcionalit služby Moje zdravé finance a George. Uživatelům tak George poradí ve chvíli, kdy například vyhodnotí výši jejich příjmů a nákladů na nájemní bydlení nebo energie jako příliš vysokou a automaticky jim nabídne hypotéku respektive změnu dodavatele,“ říká Filip Hrubý, tiskový mluvčí ČS.

Banky sází na možnost investování

Na finanční gramotnost sází i ČSOB, ovšem u mladších klientů. Pro školáky banka nabídne produkt Cool karta. Klienti ČSOB se dále mohou těšit na víkendové platby v rámci ČSOB a také na netradiční platební možnost. „Pro sportovní klienty připravujeme platební kartu umístěnou v Garmin hodinkách nebo sportovních či atraktivních náramcích,“ říká Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB.

Raiffeisenbank pak v nejbližší době svým klientům nabídne novou exkluzivní platební kartu a bude spouštět nové internetové bankovnictví pro podnikatele a firmy. I Fio banka brzy představí nové kreditní karty, bude navíc rozšiřovat investiční produkty. Momentálně můžete u Fio banky investovat individuálně do cenných papírů v aplikacích banky, letos ale Fio banka chystá otevřít vlastní investiční společnost – klienti tak budou mít možnost investovat do podílových fondů. Možnost investic slibuje i Air Bank. Víc však neprozradila.

Půjčka v mobilu za pár minut

Equa bank chystá také novinky v oblasti investic a internetbankingu, nabídne i vkladomaty. Dále pak budou klienti moct využívat půjček na kliknutí v mobilním bankovnictví. Podobné plány má i mBank. Banka chystá přehlednou nabídku na spotřebitelský úvěr Půjčka Plus pro klienty, kteří mají předschválenou nabídku. „Plánujeme směřování k vyřízení žádosti o úvěrové produkty přímo v mobilní aplikaci, klient potom bude moct mít peníze na účtu v případě předschválené nabídky během 5 – 10 minut,“ vysvětluje tiskový mluvčí mBank Pavel Vlček.

Air Bank chce také rozšiřovat nabídku týkající se rychle dostupných úvěrů – chystá kontokorent. Podle banky by měl být jednoduchý, přehledný a dokonce prý jeden z nejvýhodnějších na trhu. Tím ale Air Bank nekončí, v tomto roce také představí sjednání půjčky v telefonu.

I Moneta Money Bank bude pokračovat v digitalizaci úvěrových i transakčních procesů tak, aby klienti mohli vše řešit přes počítač, tablet nebo chytrý telefon. Moneta by navíc chtěla být první bankou nabízející v tuzemsku placení mobilem prostřednictvím Apple Pay, pokud Apple takovou službu pro ČR nabídne.

Nová Hello bank!

Loni v listopadu začala své služby nabízet nová banka Hello bank!, která vstoupila na trh transformací z úvěrové společnosti Cetelem. Sází na běžné služby bez poplatků, jednoduchou online správu a image pohodové banky. Jak rozumět poslednímu? Přes den bude pobočka fungovat jako klientské centrum, večer v prostoru nabídne kulturní akce, workshopy nebo přednášky.