Česká nezaměstnanost se drží na rekordních úrovních pod 3 procenty

Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

úřad práce (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Česká nezaměstnanost se i v červnu udržela na rekordně nízkých úrovních na 2,9 procentech. Dál ale klesá nezaměstnanost v celé Evropě. V eurozóně míra nezaměstnanosti poklesla v červnu na 9,1 procenta - nejnižší úroveň od začátku roku 2009.

Náskok Česka na nejlepší evropské země se ale zvyšuje. Před rokem byla míra nezaměstnanosti v Německu na úrovni 4,2 procenta (4,1 procenta), zatímco dnes je na úrovni 3,8 procenta (v Česku 2,9 procenta). Současně v průzkumech ČNB české podniky hlásí, že nedostatek pracovní síly je výraznou brzdou dalších investic. Na tyto bariéry ještě řada ekonomik eurozóny nenaráží a nezaměstnanost v nich má bezesporu ještě kam klesat. Dnešní čísla ukazují na dobrý výsledek HDP v druhém kvartále, které by poprvé po šesti letech mohlo zrychlit nad 2 procenta.

ECB ale vyčkává s otočením kormidla i na stabilizaci inflace. Ta podle dnes zveřejněných čísel v červenci zůstala na 1,3 procenta, což je lehce za našim odhadem. Nicméně došlo současně k nárůstu jádrové inflace (na 1,2 procenta), a ta je pro ECB v tuto chvíli důležitější. Od září totiž začnou odeznívat v inflaci vyšší ceny pohonných hmot a potravin a inflace by se měla přirozeně blížit ke své jádrové úrovni. Pokud to bude v blízkosti 1 procenta, nebude asi otáčení kormidla v ECB nijak agresivní.