Co stojí za rekordní cenou másla? Hned několik aspektů. Čtěte

Kvalitní máslo poznáte už na první ochutnání!

Kvalitní máslo poznáte už na první ochutnání! Zdroj: iStock

Kvalitní máslo
Máslo uchovávejte v chladu.
Pozor si dejte na obsah množství vody!
4
Fotogalerie

Cena másla na nákupních pultech v Česku byla v červnu rekordní, kilogram stál 187,50 korun. Proti loňskému roku jde o 43procentní zdražení. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle Potravinářské komory ČR je na vině rostoucí světová poptávka, podobně argumentují zástupci obchodních řetězců. Podle ministerstva zemědělství je aktuální situace na světovém trhu nestandardní, poptávka po mléčném tuku je vysoká. Ceny másla jsou rekordně vysoko v celé Evropské unii.

„Zvyšující se ceny másla mají několik aspektů: v 90. letech se rozšířil názor, že živočišné tuky jsou nezdravé a byly snaživě nahrazovány tuky rostlinnými. Uplynulo čtvrtstoletí, názory se opět změnily a najednou je živočišný tuk, v tomto případě mléčný tuk, opět v kurzu,“ řekla ČTK mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Zároveň se podle ní svět vzpamatovává z finanční krize a zvyšuje se poptávka po kvalitních výrobcích s mléčným tukem v Číně, v Austrálii či na Novém Zélandu. „To vše znamená, že poptávka po mléčném tuku se enormně zvýšila, a ten prostě na trhu není. A co není dostupné, to je logicky drahé,“ dodala. V České republice se podle ní navíc zemědělci přeorientovali na chov dojných plemen s nižším obsahem tuku v mléce.

To potvrzuje i ministerstvo zemědělství. „Poptávka po mléčných výrobcích s vyšším obsahem tuku nahrazuje poptávku po výrobcích s nižším obsahem tuku. Výsledkem jsou rekordní ceny másla, které dosud nebyly v historii Evropské unie zaznamenány a velmi nízké ceny sušeného odtučněného mléka,“ řekla ČTK mluvčí úřadu Markéta Ježková. Na nárůst spotřebitelské ceny však mají podle ní vliv i další faktory, jako nárůst cen průmyslových výrobců, dovozní ceny nebo politika obchodních řetězců.

Potravinářská mluvčí Večeřová upozornila i na rozdíl v ceně másla v Česku a na německém trhu. „Při přibližně stejné nákupní ceně hraje roli vyšší DPH u potravin v Česku,“ řekla Večeřová. Navíc mají obchodní řetězce přirážku až 60 procent, dodala.

Řetězce tvrzení o vysokých přirážkách odmítají. „Rostoucí ceny másla jsou způsobené celosvětově nižší produkcí, především na Novém Zélandě nebo v Německu a Nizozemsku. Smetany je obecně na trhu nedostatek a situaci nenahrávají ani letní měsíce, kdy je v mléku méně tuku. V současné době pracujeme s nákupní cenou smetany o 100 procent vyšší, než například ve stejném období v loňském roce,“ řekla ČTK například mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Podíl obchodní marže na tržbách za zboží v maloobchodu s potravinami v posledních letech roste. V roce 2015 dosahoval 25,3 procenta, v roce 2008 to bylo 24 procent, vyplývá z údajů statistiků.

Také podle Agrární komory ČR jde hlavně o obchodní záležitost. „Cena másla rozhodně nesouvisí s výkupní cenou mléka u prvovýrobců, protože cena spotřebitelská se tak jako u jiných komodit a potravin z nich vyrobených pohybuje po poněkud jiné křivce. Jde tedy spíše o záležitost obchodu, jeho aktuální poptávky a nabídky a ochoty spotřebitelů cenu akceptovat,“ zdůvodnil zdražení mluvčí komory Jiří Felčárek.

Spotřeba másla v ČR podle údajů ČSÚ stoupá. Předloni činila 5,5 kilogramu na osobu, meziročně šlo o skoro osmiprocentní navýšení. V roce 2007 snědl průměrný Čech 4,2 kilogramu tohoto tuku.