ČR je 10 let v schengenu. Nejsou fronty, ale některé státy selhávají v ochraně vnější hranice

Tento hraniční přechod mezi Rumunskem a Moldavskem se zatím branou do Schengenu nestane

Tento hraniční přechod mezi Rumunskem a Moldavskem se zatím branou do Schengenu nestane Zdroj: profimedia.cz

Maďarská hranice
Rakousko staví základy pro plot na hranicích s Maďarskem
Rakousko staví základy pro plot na hranicích s Maďarskem
Rakousko staví základy pro plot na hranicích s Maďarskem
Rakousko staví základy pro plot na hranicích s Maďarskem
14
Fotogalerie

Volný pohyb bez hraničních kontrol, taková myšlenka provázela před více než 30 lety zástupce pěti zakládajících států schengenské úmluvy. ČR se spolu s dalšími „novými“ členskými zeměmi EU připojila přesně před 10 lety v roce 2007. Na otevřených hranicích profitujeme, za dalších 10 let však už schengenský prostor, tak jak ho známe, nemusí existovat.

Oslavovat volný pohyb se může jevit jako Pyrrhovo vítězství, jelikož zejména jižní státy nejsou schopny chránit vnější hranici a můžeme jen hádat, kolik milionů lidí ji za poslední roky ilegálně překročilo. Takoví Slováci by mohli vyprávět, co všechno museli na své východní hranici zabezpečit, aby mohli do schengenu vstoupit.

Z tohoto důvodu dříve či později nevyhnutelně dojde k revizi schengenské úmluvy, na což už dnes upozorňuje například europoslanec Richard Sulík:

O volném pohybu osob se mluví jako o jedné z největších výhod členství v EU, což je pochybně pravda a potvrdí to kdokoli, kdo jezdí například do Chorvatska. Až k chorvatským hranicím probíhá cesta nerušeně, na hranicích Slovinska a Chorvatska ale přijde kontrola dokladů. Chorvatsko totiž není členem schengenu ačkoli je členskou zemí EU.

A opačně, do schengenu patří i neunijní státy: Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko. Seznam zemí v schengenském prostoru najdete zde.