Hranice mezi příjmy a splátkami je u spousty lidí tenká

Nákup na splátky bez navýšení? Past na zákazníka nebo výhodná koupě?

Nákup na splátky bez navýšení? Past na zákazníka nebo výhodná koupě? Zdroj: Profimedia

Na hraně jsou v poměru čistých příjmů a splátek lidé, kteří mají příjmy od 10 000 do 17 500 korun měsíčně. Mnohdy u nich splátky představují až 32 procent jejich měsíčních příjmů. U této skupiny obyvatel je čistý průměrný měsíční příjem 14 218 korun a v průměru měsíčně splácí 4 578 korun. Toto zjištění vychází z analýzy přední finančně-poradenské společnosti Broker Consulting, která analyzovala 15 900 finančních plánů svých klientů ze všech příjmových skupin.

„Ze zkušenosti můžeme říct, že u této skupiny obyvatel jsou často problémem předražené spotřebitelské půjčky nebo kreditní karty. Tito lidé se mylně domnívají, že jim taková půjčka pomůže řešit jejich finanční situaci, ovšem, opak je pravdou. Splácí velmi drahé úroky a ve finále si tak za vypůjčené peníze pořídí méně věcí. Východiskem z této situace bývá konsolidace jejich dluhů, před konsolidací je často poměr splátek k příjmu ještě vyšší než 32 %. Část těchto splátek jsou také hypotéky, což je většinou dobrý dluh, jelikož se jedná o výhodné zajištění na stáří prostřednictvím pořízení vlastní nemovitosti,“ uvedl k výsledkům analýzy Michal Cibulka, analytik Broker Consulting.

Další skupinou, kterou společnost Broker Consulting sledovala, byli lidé, kteří si vydělávají mezi 17 500 až 25 tisíci měsíčně. Zde jsou průměrné měsíční splátky 5 500 korun v případě, že žijí sami. Jejich čistá mzda je 20 483 korun a splátky jsou na 27 procentech příjmů této skupiny. Co se týče rodin s podobnými příjmy, ti splácí 28 procent z měsíčních výdělků (21 875 korun).

„Bohatí“

Ti šťastnější z nás, kteří vydělávají mezi 25 až 100 tisíci měsíčně v průměru splatí 9 210 korun měsíčně. Jejich průměrný čistý příjem je 39 534 korun a je tedy téměř dvojnásobný oproti lidem z předchozí příjmové skupiny.

U této se poměr splátek a příjmů pohybuje okolo 27 procent. Pokud jsou z této příjmové skupiny oba partneři, jsou na tom jejich rodiny pochopitelně lépe. Vydělávají průměrně 45 378 korun a splátky mají ve výši 8 347 korun. Na splátky tedy měsíčně odvedou 18 procent ze svých příjmů.