Jak zvládnout pracovní pohovor levou zadní

...

... Zdroj: Shutterstock.com

Na zaujmutí máte 20 minut
...
Pozor na negativní poznámky k bývalému zaměstnavateli
Pracovní pohovor
...
6
Fotogalerie

A je to tady. Pracovní pohovor. Na co se připravit? Připravte se na to, že nejspíš budete muset překonat nervozitu a stres. Hlavně se ale připravte na samotný pracovní pohovor. Zde je několik tipů k tomu, aby průběh pohovoru vedl ke kýženému výsledku.

Prvním krokem k získání pracovního místa je zaslání životopisu. V případě, že váš životopis zaměstnavatele zaujme, postoupíte do užšího výběru. Tedy k pohovoru.

Než na pohovor jdete

Zjistěte si co nejvíce informací o dané firmě. Čím se zabývá, jaké jsou její plány do budoucna, jaká je její historie. K dobru vám také bude, pokud si zapamatujete jména zástupců firmy, popřípadě těch, kteří s vámi pohovor povedou. Můžete si být celkem jisti, že vám na pohovoru budou položeny otázky typu: Proč jste si vybral zrovna naši firmu? Proč opouštíte předchozí zaměstnání? Kde se vidíte za pět let? Jaké jsou vaše dobré a špatné vlastnosti? Dobře si odpovědi na ně promyslete už dopředu.

Až se na tyto otázky zeptají, odpovídejte sebejistě a nenechte se rozhodit. Proč firmy pokládají právě tyto dotazy? Aby odlišily kandidáty, kteří chtějí jakoukoliv práci od těch, kteří se opravdu vyznají v oboru.

Pozorně si přečtěte inzerát firmy a snažte se z něj vyčíst, jakého člověka vlastně hledají. Poté se na pohovoru uveďte do takového světla, aby získali dojem, že přesně vy jste ten, koho hledají.

První dojem

První dojem je velice důležitý. Mnohdy mohou první vteřiny rozhodnout o názoru na vás. V žádném, opravdu v žádném případě se na pracovní pohovor nesmíte opozdit. Pokud nemůžete z vážných důvodů dorazit, včas se omluvte. Co se týče oblečení, oblečte se podle toho, na jaký post se jdete ucházet. Jestliže jde o práci managera, rozhodně si oblečte oblek. Ten ale naopak nechte doma v případě, že hledáte práci na pozici dělníka ve fabrice. Nejspíš by vás měli za blázna, kdybyste dorazili v obleku.

Pohovor probíhá

Při pohovoru buďte přirození, na nic si nehrajte. Předveďte, co umíte, rozhodně ale o svých schopnostech nelžete. „Připravte si svůj "pracovní příběh" tak, aby zaujal potenciálního zaměstnavatele. K tomu je potřeba, abyste dobře "znali sami sebe". Svůj životopis musíte umět i pozpátku a musíte vědět, které schopnosti jdete na pohovor "prodat". Počítejte i s otázkami na mimopracovní aktivity,“ radí bankéři z globální investičně bankovní společnosti Goldman Sachs. Klidně si napište i „tahák“. Bude to pro vás jednodušší a vzbudíte dojem, že jste připravení.

„Co patří do taháku? Ke každé pozici, kterou jste dělali, si napište dva hlavní úspěchy. Může to být třeba jeden úspěch, kterého jste dosáhli sami a jeden, ke kterému jste došli společně jako tým. Pokud nemáte hmatatelný úspěch, popište alespoň situace, kdy jste převzali iniciativu za nějaký úkol,“ uvádí pracovní portál Jobs.cz.

Nenechte se zaskočit otázkou: Chcete se na něco zeptat vy?

Známe to všichni. A nemusí jít zrovna o pracovní pohovor. Prostě když nám někdo tuto otázku položí, jsme zaskočeni, začneme koktat a nevíme hned na co se zeptat. Při pohovoru ale prostě musíte být připraveni. Podle Jobs.cz byste měli pokládat otázky typu: Máte představu, čeho by měl nováček na této pozici dosáhnout v prvních 30, 60 a 90 dnech? Jaký projekt teď aktuálně řeší tým, ve kterém budu pracovat? Co musí hlavně umět nebo mít člověk, aby na této pozici uspěl? Je na této pozici možnost kariérně růst? Jak se třeba vypracoval člověk, který tu práci dělal předtím?

Po pohovoru

Není to sice povinnost, ale není špatné se třeba den po pohovoru připomenout emailem a poděkovat za to, že vám věnovali svůj čas a stručně shrnout proč o danou práci stojíte. Proč email? Je to rychlejší a jednodušší pro obě strany než psát dopis a méně obtěžující než telefonát.

Když se to nepovede

Pokud vás nepřijmou, nezoufejte. Málokomu se podaří uspět hned na prvním pohovoru. Z neúspěchu si vezměte něco pro sebe. To, že vás nepřijali, neznamená, že nejste schopný. Prostě jim třeba jen někdo sedl víc na místo, které potřebovali obsadit, byl zkušenější, měl delší praxi. Uvědomte si své kvality. Zamyslete se nad tím, zda byste pro příští pohovor nemohli nějak vyladit váš životopis. A to hlavně tak, aby obsahoval relevantní informace pro pozice, na které se ucházíte.

Zrekapitulujte si, zda jste byli na pohovor opravdu stoprocentně připraveni. Uvědomte si, na co jste mohli odpovídat lépe, v čem jste tápali, jaké dotazy vám daly zabrat. Je třeba si uvědomit své slabé stránky a zapracovat na nich. Nejdůležitější je ale zachovat si pozitivní myšlení a do příštího pohovoru jít s novou energií.