Je pro firmy hledání pracovníků na úřadech práce ztrátou času?

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia.cz

Ve statistikách Svazu průmyslu a dopravy se šíří informace, že se firmy ani nemají namáhat hledat nové zaměstnance prostřednictvím úřadů práce, jelikož je rekordně nízká nezaměstnanost. Je to ale pravda? Podle časopisu Odborového svazu Kovo, Kovák, nikoliv.

Podle těchto informací na úřadech práce zůstávají jen lidé, kteří opravdu nechtějí pracovat, nemají kvalifikaci či úplně ztratili pracovní návyky. Pokud vám tedy úřad práce pošle takového pracovníka, je dost pravděpodobné, že o práci buď nemá zájem vůbec. Anebo u vás bude pracovat pouze po dobu trvání zkušební doby.

Touto zkušeností disponují podle Svazu průmyslu a dopravy nejen úřady práce, ale hlavně zaměstnavatelé. Ti přijdou o peníze, které do nabírání nových zaměstnanců musí vložit – vstupní zdravotní prohlídka, pracovní oblečení, zaškolení, zaučení.

Kde je ale pravda?

Odborový svaz Kovo kontaktoval Svaz průmyslu a dopravy s dotazem, kde byly průzkumy, na jejichž základě vznikly tyto statistiky, provedeny. „Zjistili jsme, že ucelenou statistiku za trh k dispozici nemáme, většinou odkazujeme na zkušenosti členských firem,“ zněla odpověď tiskové mluvčí SP ČR Evy Veličkové. „Tedy ve stručnosti: do světa byla vypuštěna manipulativní informace sestavená ze selektivně vybraných interních názorů členských firem Svazu průmyslu a dopravy, ze které se následně vytvořila údajně obecně platná pravda,“ uvádí časopis Kovák.

Jako důkaz dokládá Odborový svaz Kovo jádření pracovních úřadů, kde je nezaměstnanost stále největší. Na nejvyšší příčce je Ústecko. Zde je nezaměstnanost na 6,5 procenta. Ředitelka úřadu se vyjádřila, že hrubě nesouhlasí s názorem, že by lidé v evidenci úřadů práce neměli zájem získat si práci. I v Moravskoslezském kraji je to podobné. Číslo nezaměstnanosti zde dosahuje na 6,3 procenta.

Ke statistice „líných nezaměstnaných“ se vyjádřil i ředitel bruntálského úřadu práce Milan Horna: „Nemůžeme souhlasit s tím, že v evidenci jsou u nás jen ti, kteří nechtějí pracovat, protože ta nabídka volných pracovních míst a kvalifikační možnosti se rozchází. To je jeden z faktů, proč těžko obsazujeme volná pracovní místa. Druhý problém je ten, že je u nás mnoho dlouhodobě nezaměstnaných. Zaměstnavatelé často nemají trpělivost s novým zaměstnancem, kterému chvíli trvá, než se opět zařadí do běžného pracovního cyklu. Jako poslední uvedu fakt, že konkrétně v našem regionu je problém v tom, že zaměstnavatelé chtějí uchazeče na vícesměnný provoz a v momentě, kdy je zde taková dopravní obslužnost, jaká je, mají často zaměstnanci problém se dostat z práce či do práce. O lenosti lidí v evidenci ÚP to jednoznačně není.“