Jednodušší daňový systém, méně daňových úniků, vyšší slevy na děti: od 1. července

peníze, daně

peníze, daně Zdroj: Shutterstock

Daňový balíček, díky kterému by měl být daňový systém jednodušší, prošel. Jeho obsahem jsou i změny týkající se bojů proti daňovým únikům a navýšení slev na děti. Zákony připravené Ministerstvem financí ve spolupráci s Finanční správou budou účinné od 1. července 2017.

„Zjednodušujeme orientaci v daňovém systému, který byl doposud často novelizován řadou samostatných zákonů. Pro občany tak bylo komplikované sledovat, kdy která změna nabývá účinnosti. Daňovým balíčkem jsme tyto novely sloučili do jedné, což samo o sobě zpřehledňuje daňový systém a přispívá k zachování právní jistoty. Daňový balíček přináší mnoho i pro občany zajímavých a pozitivně zásadních změn ve způsobu výběru daní,“ řekl ministr financí Ivan Pilný.

Daňová zvýhodnění na děti

Tento daňový balíček zvýší daňové zvýhodnění na druhé, třetí a další děti a to už pro rok 2017. U druhého dítěte to bude navýšení o 2 400 korun ročně, u třetího a dalšího dítěte o 3 600 korun ročně (oproti roku 2016).

Zjednodušení daňového systému

Pokud jste živnostníkem, který má zaměstnance nebo máte vedle příjmů z podnikání i příjmy ze zaměstnání, budete mít větší možnost využít paušální daně. Dále bude právě podnikatelům využívajícím paušály vrácena možnost uplatnit daňové zvýhodnění na vyživované dítě či slevu na manželku.

„Možnost uplatňovat výdaje v paušální výši podnikatele zbavuje nadměrné administrativy a šetří jim čas a náklady. Nejnovější změny ve výdajových paušálech byly navrženy s cílem dále podpořit především drobné živnostníky. Ti nově zaplatí nižší daně než dnes nebo v některých případech získají ještě daňový bonus,“ doplňuje náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová.

Změna bude i ve zdanění příjmů ze závislé činnosti malého rozsahu (do 2 500 Kč ročně) srážkovou daní. Tito poplatníci nebudou povinni podávat daňové přiznání, pokud ke svým příjmům od zaměstnavatele získají i jiný typ příjmů ze závislé činnosti, který je zanedbatelným příjmem (např. za účast ve volební komisi). Dalším zjednodušením bude přijímání platebních karet na úřadech.

Daňový balíček také rozšiřuje řadu nástrojů pro účinnější boj s daňovými úniky.