Každý druhý živnostník není aktivní. Živnosti častěji přerušují ženy

Živnosti klesají.

Živnosti klesají. Zdroj: profimedia

Více než polovina podnikatelů s živnostenskými listy pro fyzické osoby není aktivní. Svou činnost nejčastěji nevykonávají podnikatelé z oblasti zprostředkování a obchodu, zatímco farmáři a lékaři živnosti přerušují minimálně. Podíl tzv. spících živnostníků je vyšší mezi ženami, a to o téměř o osm procentních bodů. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode.

V Česku bylo vydáno více 2,1 milionu živnostenských oprávnění pro fyzické osoby a podle odhadů Bisnode podnikatelskou činnost vyvíjí zhruba 956 000 z nich. To představuje 45,4 procenta registrovaných živnostníků.

„Své živnosti častěji přerušují ženy než muži. Podíl spících živnostníků mezi ženami je 59,8 procenta, zatímco mezi muži 52 procent,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

V některých oborech podnikání podíl neaktivních živnostníků přesahuje 80 procent. Nejčastěji to jsou podnikatelé ze zprostředkování a obchodu. Jde o odvětví s nízkými bariérami vstupu do podnikání, a současně s sebou nese vyšší podnikatelská rizika.

„Často jde o živnostenské listy založené na 'zkoušku' nebo jako doplněk k jiným aktivitám. Naopak farmáři a lékaři své živnosti přerušují minimálně. Pro zahájení činnosti je potřeba vzdělání a zkušenosti a je-li živnostenský list založen, zpravidla jde o dlouhodobý podnikatelský záměr,“ dodala analytička.