Mzdy a platy: Kde si v Evropě nejvíce vyděláte?

Video placeholde

V některých zemích Evropy si můžete průměrně vydělat i pětinásobek oproti Česku. Podívejte se na přehled zemí, kde jsou mzdy nejvyšší na světě. 

Více než 25 let od sametové revoluce nejsou mzdy v Česku stále srovnatelné se západní Evropou. Čistá mzda totiž zde dosahuje jen 834 euro a Česko je tak při evropském srovnaní ve druhé polovině žebříčku. 

Kde si nejvíce vyděláte? Podívejte se na jednotlivé země ve fotogalerii:

Kde jsou nejvyšší mzdy? 

Zklamání Čechů ohledně výše mezd zvláště vyniká při srovnaní se sousedním Německem, kde mzdy dosahují 3703 eur hrubého, což je 2270 euro čistého. V Evropě jsou ale také země, kde jsou mzdy ještě výrazně vyšší. 

Nejvyšší mzdy podle statistik jsou v současné době v Lichtenštejnsku. Hrubého zde zaměstnanec obdrží 6867 euro, v čistém to dělá 5425 euro. "Lichtenštejnsko je daňový ráj. Jeho občané tedy bohatnou do značné míry díky populistické rozhazovačnosti většiny vlád zbytku vyspělého světa, která je s rostoucí intenzitou patrná již od konce druhé světové války. Lichtenštejnsko je vlastně takovým „zmenšeným Švýcarskem.“ Podobně jako Švýcarsko bohatne díky své neutralitě,“ uvádí Lukáš Kovanda, analytik Cyrrus s tím, že Lichtenštejnsko a Švýcarsko jsou zřetelným důkazem toho, že politické integrace do velkých celků typu EU není nutnou podmínkou bohatnutí v globalizujícím se světě. 

Nejnižší mzdy jsou na Ukrajině

Nejméně oproti tomu obdrží Ukrajinci, kde mzda dosahuje 214 euro, v čistém 172 euro. "Ukrajina je historicky i aktuálně těžce zkoušený stát. Její institucionální a právní řád je rozvrácen. V zemi bují korupce. To vše se pochopitelně neblaze odráží v mzdách a životní úrovni tamního obyvatelstva," dodává Kovanda.

Jak se budou v tomto roce zvyšovat mzdy? Odpovídá Martin Ježek z personální agentury Grafton: 

Video placeholde
Jak se budou v tomto roce zvyšovat mzdy? Odpovídá Martin Ježek z personální agentury Grafton. • Arsen Lazarevič/E15

Odvody ukrajují ze mzdy

Ekonomové kritizují například vysoké odvody v Česku, které mají výrazný vliv na mzdovou situaci v Česku. Vysoké zdanění je ale například také v Dánsku, kde z hrubého 5200 euro obdrží zaměstanec jen 3100 euro.