Na dovolené chceme především trávit čas s rodinou a odpočívat

U moře nebo u jezera - důležitější, než kde jste je jak dovolenou prožijete.

U moře nebo u jezera - důležitější, než kde jste je jak dovolenou prožijete. Zdroj: iStock.com

..
2
Fotogalerie

V létě vyráží na dovolenou 8 z 10 Čechů. Z toho 44 procent lidí překročí hranice České republiky. A to nejčastěji při cestě autem k moři. Polovina naší populace bude o dovolené v Čechách, na chatě nebo v penzionu. Pro většinu z nás je o dovolené důležitý odpočinek a čas strávený s rodinou. Vyplývá to z průzkumu Air Bank.

„Pro Čechy je dovolená především o odpočinku a čase stráveném s rodinou. Naprostá většina lidí totiž plánuje na dovolenou odjet se svými nejbližšími, tedy dětmi a partnerem anebo jen s partnerem. Pokud by si lidé mohli vybrat, s kým by letošní dovolenou chtěli strávit ve skutečnosti, rodina by pro ně stále zůstala první volbou. Zajímavý rozdíl se ale ukázal u mladších respondentů. S rodiči pojede na dovolenou více než čtvrtina lidí do třiceti let, ve skutečnosti si to ale přeje jen každý desátý. Radši než s mámou a tátou by mladí chtěli jet se svým partnerem nebo přáteli,“ říká Tomáš Motl, který vede oddělení výzkumu trhu v Air Bank.

48 procent z těch, kteří pojedou do zahraničí, jede autem, 41 procent letadlem. Dovolenou si nechá přes cestovní kancelář zprostředkovat 40 procent Čechů. 48 procent respondentů stráví dovolenou v ČR, ale mimo své bydliště. Ve 30 procentech to bude na chatě, ve 25 procentech v penzionu, pod stanem 9 procent lidí.

Jak to zaplatíme?

Nejčastěji si do ciziny vezeme peníze v místní měně směněné už v ČR, dle průzkumu 72 procent. 59 procent lidí platí i svou platební kartou. „Češi jsou zvyklí platit kartou a není důvod, aby si ji nepřibalili také na cesty do zahraničí. S kartou nemusí řešit, kolik peněz si s sebou na celý pobyt vlastně vzít, aby to nebylo málo nebo zbytečně moc. Navíc netratí ani na směnném kurzu. Kurzy bank a směnáren se nijak závratně neliší. Jediné, co budou pravděpodobně muset při placení v zahraničí oželet, je bezkontaktní platba. V bezkontaktním placení patříme ke světové špičce, ale ve většině ostatních zemí tyto platby nejsou zdaleka tak rozšířené, a proto na dovolené u moře na pípající terminál nenarazíte tak často,“ dodává Jaromír Vostrý, manažer pro platební karty a bankomaty Air Bank.