Nerovné odměňování: Ženy pracují 82 dní zadarmo

...

... Zdroj: iStock.com

V rámci EU se „pyšníme“ stříbrnou medailí co do největší nerovnosti v odměňování žen a mužů. Tento fakt zapříčiní nejen sociální a ekonomické problémy, ale snižuje životní úroveň celé rodiny. Tato nerovnost má ale negativní vliv i na naše hospodářství.

„Měli bychom se seznámit s dobrou zahraniční praxí přímo ze zkušeností ze Švýcarska, Německa a jiných zemí a společně najít cesty jejich uplatňování v českém prostředí,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Rozdíl mezi platy mužů a žen činí 22,5 procenta. Konkrétně je to 6 748 korun měsíčně, které pochopitelně chybí v peněženkách nejen žen s průměrným výdělkem, ale i jejich rodin. Ročně je to 80 976 korun. Pokud zajdeme ještě dál, tak můžeme říct, že ženy pracují 82 dní v roce zadarmo.

22 % K ROVNOSTI

Projekt 22 % K ROVNOSTI, je financován z Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu Zaměstnanost. A to částkou skoro 85 milionů korun. Projekt, který bude trvat do konce roku 2020, se zabývá dopady nerovného odměňování na jednotlivce, rodiny, firmy a instituce i společnost jako celek. Součástí projektu jsou i systémová řešení: akční plán řešení nerovného odměňování či návrh legislativních opatření pro podporu zaměstnavatelů a zaměstnavatelek prosazujících rovnost žen a mužů a rovnost v odměňování.