Nezaměstnanost byla v květnu na 4,1 procentech

úřad práce (ilustrační foto)

úřad práce (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

úřad práce (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

V letošním květnu se nezaměstnanost vyšplhala na nejnižší květnovou hodnotu od roku 2008. Ke konci tohoto měsíce Úřad práce ČR evidoval 308 521 uchazečů o zaměstnání. Což je o 18 678 méně než v dubnu a o 86 268 méně než před rokem. Nezaměstnanost tedy byla na 4,1 procentech, v dubnu to bylo 4,4 procent a v květnu 2016 na 5,4 procent.

Zvýšil se i počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich v květnu přes Úřad práce nabízeli 174 043, skoro 18 tisíc z toho bylo na DPP nebo DPČ. V mezinárodním srovnání měla ČR podle posledních dostupných dat Eurostatu (za duben 2017) nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU. Aktuální výsledky zveřejnil Úřad práce ČR.

Zaměstnavatelé nabízí sezónní práce

„V řadě regionů je podíl nezaměstnaných osob na historických minimech, především pak v oblastech, kde jsou průmyslové zóny. Počet uchazečů o zaměstnání klesl v květnu o více než 86 tisíc. Česká ekonomika nadále roste a trh práce ovlivňují i sezónní práce, které už jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. Tyto činnosti poběží i v dalších měsících a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Nezaměstnanost v květnu klesá každoročně. Úřad práce v tomto měsíci zaznamenal nárůst volných pracovních míst, dále i vyšší poptávku zaměstnavatelů po sezónních pracovnících na krátkodobé pracovní poměry. Nabízeno bylo ke konci května 7 880 těchto pozic. Poptávka je především po pomocnících v oblasti těžby a stavebnictví nebo ve výrobě, uklízeče či pomocné pracovníky.

Studenti by neměli mít problém sehnat letní brigádu

Poptávka je po prodavačích rychlého občerstvení a zmrzliny, pracovnících do zahradnictví, sportovních a rekreačních středisek, v cestovním ruchu nebo po instruktorech na dětských letních táborech.

Zájem je také o kuchaře, číšníky, servírky, uklízeče, sběrače ovoce, lektory cizích jazyků či pomocníky v archeologickém výzkumu. Spousta zaměstnavatelů hledá brigádníky přes internetové inzerce. I mladí lidé častěji sledují pracovní portály než nabídky Úřadu práce.