Novinky z dílny MPSV: Vyšší limity u rodičovského příspěvku a přídavky na děti pro více rodin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ministerstvo práce a sociálních věcí si pro nás připravilo několik změn, které buď již krátce platí nebo začnou platit od prvního ledna příštího roku.

Rodičovský příspěvek

Od 1. ledna 2018 začnou platit změny jako zvýšení limitů měsíčního čerpání rodičovského příspěvku na úroveň peněžité pomoci v mateřství, zvýšení hranice měsíčního čerpání u rodičovského příspěvku pro osoby bez příjmů na 7 600 korun měsíčně a zvýšení rodičovského příspěvku pro vícerčata.

OSVČ

„Od 1. října se zjednoduší započítávání příjmu ze samostatné výdělečné činnosti pro účely dávek státní sociální podpory. Bude se vycházet vždy z posledního doloženého daňového přiznání a za každý měsíc samostatné činnosti se započte 1/12 příjmů uvedených v daňovém přiznání (bez ohledu na to, kolik měsíců OSVČ činnost vykonávala). Minimální výše započitatelného příjmu u OSVČ vykonávající činnost jako hlavní nebo v prvním roce se nemění,“ uvádí MPSV.

Nemocenská

Od 1. října má uchazeč o zaměstnání povinnost oznámit a doložit nemoc, úraz, ošetření nebo vyšetření na konkrétním potvrzení. To by mělo zamezit zneužívání při plnění povinností uchazeče o zaměstnání. Změna nemá mít vliv na ty, kteří opravdu úraz nebo nemoc měli. Těm se naopak vychází vstříc zavedením dočasné neschopnosti.

Přídavky na děti

Novela zákona o státní sociální podpoře přinese změnu ve zvýšení přídavků na děti pro pracující rodiny a rozhodného příjmu z 2,4 na 2,7násobku životního minima. Polepšit by si tak mohly rodiny, které sice pracují, mají ale poměrně nízké příjmy. Změna bude platit od prvního ledna 2018.

Další změnou je rozhodné období pro určování nároku na přídavky na děti. Od začátku října to už není váš příjem rok a půl zpětně, ale nárok se bude vyhodnocovat z příjmů za předcházející čtvrtletí.