Od doby krize přibývá mnohem více podnikatelek než podnikatelů

Omlouvám se za vše co dělám

Omlouvám se za vše co dělám Zdroj: iStock.com

Poprvé od doby světové krize roste počet OSVČ v hlavní činnosti. V loňském roce dosáhl počet podnikatelských právnických i fyzických osob rekordních čísel. Hlavní zásluhu na tom měly ženy. Jejich počet od roku 2011 vzrostl vůči mužům desetinásobně.

Analýza Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) ukazuje, že počet právnických osob roste průběžně. Na konci roku 2017 bylo těchto osob 458 407. To je meziroční nárůst o 21 tisíc firem. Jde o rekordní číslo.

Ženy podnikatelky

Za posledních šest let přibylo 54 063 podnikatelek. U mužů to bylo jen 54 063. V posledním sledovaném roce (2016-2017) byl absolutní nárůst počtu žen podnikatelek 7 858, zatímco mužů podnikatelů přibylo 5 734. Z analýzy vyplývá, že na jednoho muže v loňském roce připadlo v průměru 1,5 živnostenských oprávnění, na jednu ženu to bylo 1,3 oprávnění.

Nejvíce podnikatelek žije v Praze. Podnikatelů v jihovýchodní oblasti naší republiky. V Praze byl i největší nárůst podnikajících žen od roku 2009. „Posledních šest let jsou ženy v zakládání nových živností o řád aktivnější než muži. Drobné služby, malý obchod, poradenství nebo vzdělávací podnikatelská činnost se začíná stávat doménou začínajících podnikatelek, které se prosazují na bázi důslednosti, zdravé rafinovanosti a nadšením pro věc. Hlavním důvodem vstupu žen do podnikání je jednak snaha o vlastní nezávislost a vyváženost rodinných příjmů, řada z nich ale začíná podnikat, protože jim zaměstnavatel neumožní pružnější pracovní dobu, například po mateřské,“ uvádí Karel Havlíček, předseda AMSP ČR.

„Od roku 2013 postupně sleduji mezi ženami nejenom větší zájem o podnikání, ale zároveň také větší sebevědomí a jistotu, se kterou do podnikání vstupují. Věřím, že osvěta podpory podnikání celkově, ke které dochází díky státním i soukromým subjektům, pomáhá v začátcích i ženám, které několik let váhaly. Další velkou podporou žen podnikatelek by mohlo být ještě větší prostor pro vzájemné sdílení nejenom zkušeností ale konkrétních obchodů a zakázek,“ dodává k tomu Eva Čejková Vašková, zakladatelka Ženy s.r.o. a členka dozorčí rady AMSP ČR.