Odbory požadují kratší pracovní týden, zrušení karenční doby a vyšší minimální mzdu

Bohatství, ilustrační foto

Bohatství, ilustrační foto Zdroj: Sazka

Sjezd ČMKOS
Sjezd ČMKOS
Sjezd ČMKOS
Sjezd ČMKOS
Sjezd ČMKOS
15
Fotogalerie

Kampaň za konec levné práce pokračuje, odboráři poukazují například na to, že čeští zaměstnanci pracují jedny z nejdelších dob v Evropě. Minimální mzda by podle odborů měla vzrůst na 13 700 korun a nemocenská by se měla proplácet od prvního dne.

Ačkoli mzdy a platy rostou, stále jsme na tom v porovnání se Západem bídně. Odboráři nyní upozorňují také například na to, že pracujeme déle než 40 hodin týdně. Každý pátý zaměstnanec dokonce 41 až 48 hodin týdně. Také proto požadují kratší pracovní týden bez krácení odměny za práci.

Dle statistik ČMKOS bohužel také platí, že čím delší pracovní doba, tím nižší mzdy (ve vztahu k dalším členským zemím EU).


Kolik dostanete na nemocenské, napoví kalkulačka


Jako další z priorit lze uvést požadavek na zvýšení minimální mzdy. Ta by se dle ČMKOS měla od příštího roku zvýšit ze současných 12 200 korun na 13 700 korun a v delším období držet hranici alespoň 40 procent průměru.

„Naším cílem je nejen vyrábět špičkové výrobky, ale také za to dostávat špičkové mzdy“

Odbory dále tlačí na zrušení tzv. karenční doby. Karenční doba je ve zkratce doba prvních tří dnů pracovní neschopnosti, kdy pracovník nemá nárok na náhradu mzdy. ČMKOS tvrdí, že karenční doba je škodlivá v tom smyslu, že i nemocní chodí do práce, aby nepřišli o část výdělku. Tím škodí svému zdraví a mohou nakazit ostatní...

Na sjezd odborářů dorazil i Andrej Babiš, který si stěžoval, že úřady práce nejsou schopny zajistit podnikům zaměstnance, přestože aktuálně máme 240 tisíc lidí, kteří by dle evidence ÚP mohli nastoupit do zaměstnání prakticky ihned. 

Jako předák odborů byl sjezdem potvrzen Josef Středula, který tak může vykonávat mandát předsedy další čtyři roky. O odborech je minimálně v posledních letech hodně slyšet, jejich kampaň za konec levné práce nese v časech prosperity ovoce.

Dle statistik ČSÚ vzrostla průměrná mzda na konci loňského roku na 31 646 korun. Odhady Ministerstva financí zase mluví o hospodářském růstu pro letošní rok ve výši 3,6 procenta a necelých dvou procentech pro rok 2019.

Odboráři přijali na sjezdu nový program. Mezi hlavní body patří již zmiňované zkracování pracovní doby, vyjednávání důstojné úrovně mezd, ale také celoživotní vzdělávání nebo spravedlivé nastavení daní.

Jste spokojeni se mzdou či platem?