Počet bankovní poboček v ČR za čtyři roky klesl o osm procent

Výběr z bankomatu

Výběr z bankomatu Zdroj: David Vagaday/E15

bezkontaktní výběr z bankomatu
2
Fotogalerie

Bankovních poboček v Česku ubývá, ke konci loňského roku jich bylo 2046. Od roku 2013, kdy byl jejich počet na vrcholu, se snížil o osm procent. Vyplývá to z analýzy projektu Česko v datech, která čerpá z údajů České národní banky, Českého statistického úřadu a poradenské společnosti Deloitte.

Nejhustší pobočkovou síť má Česká spořitelna (524 poboček), za ní následují Komerční banka (391) a ČSOB (283). Pokles je nejpatrnější právě u velkých bank, které ruší zejména pobočky na menších městech. Spořitelna zavřela v posledních dvou letech přes 90 poboček, desítky jich zmizely v síti ČSOB a ztenčila se i síť Komerční banky a UniCredit Bank.

„Snižování počtu poboček není rozhodně známkou toho, že by se stávaly irelevantními. Blízkost pobočky je i pro klienty, kteří na ni v zásadě nechodí, stále důležitá. Je stále řada životních situací, kdy klient na pobočku musí,“ uvedl vedoucí partner Deloitte Consulting Central Europe Pavel Šiška. Jednoznačně jsou podle něj pobočky zbytné, co se týče transakcí, takže počty a struktura jejich pracovníků se bude zásadně měnit.

Nejmenší počet poboček vybraných bank mezi krajskými městy je v Karlových Varech a v Jihlavě, obě města disponují shodně 24 pobočkami. V Karlových Varech je zastoupeno 17 bankovních domů, v Jihlavě 16. Zároveň jde ale o dvě nejmenší krajská města, počet obyvatel na jednu pobočku je tam proto nejnižší v celé ČR. V Karlových Varech připadá na jednu pobočku 2044 lidí, v Jihlavě 2107.

Naopak nejvíce obyvatel na bankovní pobočku vychází v Ústí nad Labem. To má sice téměř dvojnásobný počet obyvatel než předešlá města, je tam ale jen 26 bankovních poboček a na jednu tak připadá 3576 lidí. Podobné číslo je v Liberci (3147 obyvatel na jednu pobočku) a Ostravě (3103).

Vedle množství poboček klesá počet zaměstnanců bank. Na konci roku 2016 pracovalo v ČR v pobočkách bank zhruba 41 000 lidí, z toho přes 65 procent ve čtveřici největších bankovních domů, Komerční bance, České spořitelně, ČSOB a UniCredit Bank. Do roku 2015, kdy se banky zotavovaly z krize, přitom rostl počet zaměstnanců i počet poboček.

„Pobočky se zmenšují, protože se transakce definitivně přesunuly na digitální kanály. Účelem existence pobočky už tedy není převzít a provést platební příkaz, ale poradit klientovi v okamžiku, kdy nakupuje nemovitosti, sestavuje si investiční portfolio nebo řeší jiný složitější problém,“ uvedl Šiška. Současně se podle něj pobočky přesouvají do prostor, které se staly novými místy koncentrace lidí, jako jsou například obchodní centra.

Na konci července letošního roku v ČR působilo 47 bank. Českých bank, tedy těch s převážně českou účastí na základním kapitálu, bylo devět. V dalších 13 bankách převažovala účast zahraničního kapitálu ze zemí EU, v jedné (ruská Expobank) pak kapitál ze zemí mimo EU.

Poboček zahraničních bank ze zemí EU je v Česku 23. V ČR působí také pobočka jedné zahraniční banky ze zemí mimo EU, a to Bank of China. Licenci pro působení v Česku letos získala i další z velkých čínských bank ICBC. Počet bank působících na českém trhu se za posledních osm let zvýšil. V roce 2009 drželo licenci 39 bankovních domů.