Počet OSVČ mírně klesá

Podnikatelé nemají čas na rodinu, jde ale o jejich rozhodnutí

Podnikatelé nemají čas na rodinu, jde ale o jejich rozhodnutí Zdroj: Profimedia

OSVČ versus nemoc:  Nepracuješ -nevyděláváš
2
Fotogalerie

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) evidovala v prosinci loňského roku více než 677 tisíc osob samostatně výdělečně činných (OSVČ).

Ve srovnání se situací před pěti lety jich nyní je o cca 42 tisíc méně. Celkový počet OSVČ v průběhu pěti let tak mírně klesl, zhruba o 13 tisíc. Ke konci roku 2012 bylo na okresních správách sociálního zabezpečení (OSSZ) registrováno celkem 994 088 OSVČ, loni jich ve stejném období bylo 981 355.¨

„Během pěti let poklesl počet OSVČ s hlavní výdělečnou činností bezmála o 50 tisíc, naopak počet OSVČ s vedlejší výdělečnou činností vzrostl o 37 tisíc,“ uvádí zpráva ČSSZ.

Z údajů ČSSZ lze dále vypozorovat trend ve změnách počtu OSVČ v průběhu roku. „Sledované období pěti let (2012 – 2016) ukazuje, že vždy na začátku a na konci roku je celkový počet OSVČ i počet OSVČ platících odvody na důchodové pojištění nižší v porovnání s letními měsíci v roce. To je způsobeno mimo jiné tím, že OSVČ ke konci kalendářního roku ukončují nebo přerušují činnost. Zkušenosti ČSSZ potvrzují, že jev souvisí také se sezónní prací. Např. zedník, pokrývač, tesař má v zimě většinou méně práce a v létě zase přibývá práce v zemědělství,“ informuje ČSSZ.