Podepsání výpovědi dohodou? Pozor, přijdete o odstupné

Nenechte se šéfem zastrašit.

Nenechte se šéfem zastrašit. Zdroj: Shutterstock

Pokud se dostanete do situace, kdy je vám dána výpověď, nejspíš s tím nic nenaděláte. Je ale potřeba znát svá práva a nepřijít tak třeba o odstupné. Někdy může nastat i situace, kdy vás zaměstnavatel propustit nesmí.

Nejčastěji se zaměstnavatelé snaží svým podřízeným vsunout rozvázání pracovního poměru dohodou. Myslete ale na to, že pokud na tento způsob přistoupíte, zaměstnavatel nemá povinnost vyplatit vám odstupné. Zaměstnavatelé proto ukončení pracovního poměru z jejich strany vydávají za ukončení pracovního poměru dohodou a snaží se tak mást zaměstnance. Vyplývá to z databáze společnosti Vaše nároky.cz zajištující finanční odškodnění.

Jaký je rozdíl mezi dohodou a výpovědí?

V případě dohody je potřeba podpisu obou stran. U výpovědi stačí podpis pouze jednoho ze zúčastněných. Pokud jde o spojení „výpověď dohodou“ tak podle zákoníku práce vůbec neexistuje.

Zákon by měl myslet na zaměstnance a určovat, kdy jej nesmí zaměstnavatel vyhodit. Typicky je to v případě, kdy zaměstnanec už nemůže vykonávat své zaměstnání kvůli pracovnímu úrazu nebo nemoci z povolání. Podle zákona by měl být těmto lidem ukončen pracovní poměr výpovědí pro pracovní úraz nebo nemoc z povolání. Dále by měli dostat dvanáctinásobek průměrného platu. Pokud ale podepíšete dohodu bez uvedení důvodu ukončení pracovního poměru, můžete o tuto výhodu přijít. Nenechte se proto obalamutit.

Nadbytečnost

Jestliže vás chtějí propustit pro nadbytečnost, opět je ukončení pracovního poměru dohodou nevýhodné. Normálně byste totiž měli dostat až tři měsíční platy jako odstupné.

Návrat bývalého zaměstnance

„V celé řadě dalších případů dokonce zaměstnavatel vůbec nemá právo zaměstnance propustit. Výpověď je totiž možné zaměstnanci dát pouze ze zákonem stanovených důvodů, jinak se jedná o neoprávněnou výpověď. Častým neoficiálním důvodem k výpovědi bývá návrat bývalého zaměstnance, ten však nespadá pod státem stanovené důvody a zaměstnanec by tak měl trvat na svém zaměstnání či požadovat odškodné,“ vysvětluje společnost Vaše nároky.cz.

Po mateřské či rodičovské

Pokud máte pracovní smlouvu, zaměstnavatel vás po rodičovské dovolené prostě přijmout musí. Jestliže pro vás nemají pracovní místo, tak vám jej musí vytvořit. Respektive musí vám zajistit stejnou pracovní pozici, ze které jste odcházeli, a nebo místo odpovídající druhu práce sjednanému v pracovní smlouvě.

Po nemocenské

„Stejně tak je jako ochranná doba vnímáno období pracovní neschopnosti, tedy nemocenské. Zaměstnanec, který má sjednaný poměr na dobu neurčitou a byl uznán dočasně práce neschopným, nemůže být v období pracovní neschopnosti ve většině případů propouštěn,“ uvádí web Vaše nároky.cz