Porostou mzdy i letos? Mírně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Student
2
Fotogalerie

Mzdy se budou zvyšovat i během letošního roku, už ne ale tak rapidně. Půjde spíše o vyrovnávání ohodnocení mezi jednotlivými zaměstnavateli. 

Nedostatek zaměstnanců by měl přetrvat. Proto se firmy budou zaměřovat na benefity pro své zaměstnance a talent management. Vyplynulo to ze šetření Grafton Recruitment mezi vybranými zaměstnavateli ze 14 regionů České republiky.

Rok 2017

V minulém roce byla velmi nízká nezaměstnanost. Díky tomu si zaměstnanci mohli vybírat pracovní pozice. Zaměstnavatelé se tak museli přizpůsobit a být pro případné uchazeče co nejzajímavější. I díky tomu rostly mzdy ve všech oborech. Firmy se také musely orientovat na zahraniční uchazeče.

Rok 2018

I v letošním roce by to mělo být podobné. Ze šetření Grafton Recruitment ale vyplynulo, že se dá očekávat větší počet kandidátů majících zájem o pohovor. Půjde ale spíše o to, aby si zaměstnanci zachovali svou cenu na trhu práce.

„Z tohoto důvodu se dá předpokládat snaha zaměstnavatelů srovnat mzdy s konkurencí v daném regionu a více investovat do loajality zaměstnanců,“ okomentovala Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment. Mzdy už ale neporostou skokově. Výjimkou by mohlo být Českobudějovicko. Zde totiž zaměstnavatelé bojují s trendem dojíždění Čechů do Rakouska a Německa. „I vzdálenost 100 km se Jihočechům vyplatí kvůli vyšší mzdě za hranicemi překonat,“ sdělila Jitka Součková.

Největší nedostatek hlásí IT

Na Olomoucku a Královéhradecku se dá očekávat, že v IT segmentech bude další růst volných míst. Na úrovni až 10 procent. „Jisté řešení přináší možnost náboru pracovníků ze zahraničí, což však s sebou nese náročnější proces náboru, administrativní zátěž či nutnost zvládání jazykově-kulturních odlišností. Očekávat se dá ovšem i přetahovaní lidí od konkurence, které bylo běžné již v roce 2017,“ vysvětlila Jitka Součková. Nejvíce chybí programátoři.

Dále máme málo operátorů výroby, svářečů, seřizovačů, konstruktérů, elektromechaniků a elektroinženýrů. Naproti tomu administrativní pozice se obsazují bez problémů.

Na jednoho uchazeče tři pracovní místa

Aktuální statistiky ukazují, že na jednoho uchazeče připadají zhruba tři volná pracovní místa. „Pokud bychom však počítali i skupinu dlouhodobě nezaměstnaných, byl by poměr o něco málo jiný. Nicméně v tomto případě se často jedná o osoby, které o zaměstnání ani nemají zájem,“ říká Součková.

Podle Grafton Recruitment to nebudou mít zaměstnavatelé v letošním roce jednoduché, protože zaměstnanci si uvědomili svou cenu a stouplo jim sebevědomí. „Pokud firmy navíc začnou lépe pracovat s nabídkou zkrácených úvazků, budou z toho profitovat všichni – zaměstnanci i zaměstnavatelé,“ uzavírá Součková.