Poslední šance. Opozdilci ještě mohou podat přiznání bez pokuty

Daňové přiznání (ilustrační foto)

Daňové přiznání (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
Výpočet daňového přiznání.
6
Fotogalerie

První fáze výběru přiznání k dani z příjmů skončila, oznámila Finanční správa. Kdo nepodal do 3. dubna, má šanci se polepšit v termínu do 10. dubna 2017. To už je ale opravdu poslední termín pro podání přiznání, pokud vznikla povinnost přiznání podat. 

Po tomto datu už hrozí pokuta s výjimkou těch, kteří u svého správce daně do 3. dubna 2017 podali plnou moc k podání daňového přiznání prostřednictvím daňového poradce, nebo ti poplatníci, kteří mají ze zákona povinnost mít ověřenou účetní závěrku auditorem. Těmto poplatníkům se lhůta pro podání prodlužuje o čtvrt roku.

Jinak bylo letos zatím podáno zhruba tolik přiznání jako loni. Z celkového počtu 1,94 milionu daňových přiznání se 1,67 milionu týkalo daně z příjmů fyzických osob a 0,27 milionu daně z příjmů právnických osob.

Elektronickou formu podání zvolilo 14 procent fyzických osob (loni 13 procent) a 89 procent právnických osob (loni 88 procent). Již tradičně přebírali berní úředníci daňová přiznání nejen v budovách finančních úřadů, ale také vyjížděli za občany do obcí. Při těchto výjezdech převzali zhruba 23 tisíc daňových přiznání (podobně jako loni) a zodpověděli tisíce dotazů.