Průzkum: Obliba přihlášení otiskem roste, ověření totožnosti pomocí tváře by uvítala pětina lidí

Pobočka Air Bank ve Vodičkově ulici v Praze

Pobočka Air Bank ve Vodičkově ulici v Praze Zdroj: Anna Vackova/E15

Pobočka Air Bank
Airbank
Air banka
Air banka
Air Bank
9
Fotogalerie

Češi jsou poměrně otevření využívání nových technologií pro ověřování identity. Podle průzkumu Air Bank u nás vedle tradičních hesel a číselných PINů vzrůstá i obliba přihlašování pomocí otisku prstu. A nejen to, přestože u nás zatím není možné pro vstup do bankovních aplikací využít rozpoznání tváře nebo hlasu, už dnes by právě tento způsob uvítal každý pátý Čech.

„V Česku se možnost přihlášení do bankovní aplikace pomocí otisku objevila teprve před necelými třemi lety a dnes tento způsob vítá už 58 procent lidí. Oblíbenější je jen klasické heslo (68 procent) nebo PIN (66 procent). Češi mají zájem využívat i ostatní nové technologie pro ověřování identity pro vstup do internetového a mobilního bankovnictví nebo pro přihlášení k bankomatu. A to přestože tyto způsoby nejsou v České republice zatím ještě dostupné. Například skenování sítnice oka by podle svých slov uvítalo 33 procent lidí, rozpoznání krevního řečiště 20 procent, rozpoznání obličeje 20 procent a rozpoznání hlasu 19 procent. Méně oblíbenou variantou se zatím zdá být čip pod kůží, zájem o něj má 12 procent lidí, z toho by si čip nechali rozhodně aplikovat jen 4 lidi ze 100,“ uvádí výsledky průzkumu Tomáš Motl, vedoucí výzkumu trhu Air Bank.

Navíc s tím, jak budou především mobilní telefony více využívat další způsoby identifikace uživatele, například rozpoznání obličeje, stane se i tento způsob brzy běžným standardem.

Například společnost Apple právě v těchto dnech uvádí na trh svůj nový chytrý telefon iPhone X, který nově nabízí uživatelům možnost odemknout telefon a přihlásit se k aplikacím právě i pomocí rozpoznání tváře (takzvané Face ID).