Průzkum: Práci v cizině příliš nefandíme

...

... Zdroj: iStock

...
Kariéra, nebo rodina
...
...
...
6
Fotogalerie

O zaměstnání, které by vyžadovalo časté vyjíždění na služební cesty do zahraničí moc nestojíme. Zvažovalo by jej jenom 38 procent Čechů. Stěhování za prací přes hranice? Ani náhodou. K tomu by nás nepřesvědčila ani zajímavá pracovní nabídka. To vše vyplynulo z průzkumu personální agentury Randstad.

Na služební cesty do zahraničí vyráží asi pětina Čechů. Zahraniční pracovní pobyty mohou být sice zajímavé, protože se dostanete na místa, o kterých jiní jen sní, poznáte jinou kulturu, atd. Nemá to ale jen svá pozitiva. Časté pracovní cesty mohou být psychicky a fyzicky dost náročné. Tento způsob života nezvládne každý. Pokud patříte mezi ty, co chtějí mít pevně danou pracovní dobu a jistotu, že každý den usednete s rodinou k večeři, není taková pozice nic pro vás.

Přesto zahraniční cesty působí zajímavě

Devět z deseti dotázaných uvedlo, že by zahraniční cesty viděli jako dobrý benefit. „Při hlubším zkoumání se ale ukázalo, že 62 procent pracujících o zaměstnání, které vyžaduje výlety mimo republiku, ve skutečnosti moc nestojí. Podle názorů 46 procent dotazovaných časté cestování představuje zátěž pro osobní život a právě to může být i důvodem, proč k němu zaujímají Češi rezervovaný postoj,“ uvádí průzkum.

Jsme peciválové

Když přijde řeč na případné stěhování za prací za hranice, drtivá většina Čechů vrtí hlavou. Myšlenka pracovat za hranicemi se líbila jen necelé čtvrtině dotázaných. To je nejméně ze všech 34 zemí, kde společnost Randstad průzkum prováděla. Podobný názor jako my mají v Lucembursku, Rakousku a na Slovensku. Velký zájem o práci v zahraničí naopak projevili Indové, Mexičané, Turci nebo například Číňané, z evropských zemí nejvíce Italové.

Kolega cizinec

„Práce v cizině pro Čechy není lákavá a stejně tak neprojevují velký zájem ani o spolupráci se zahraničními kolegy. Celkem 44 procent by uvítalo mít spolupracovníky jiných národností a kultur. V tomto směru jsou Češi oproti ostatním národům velmi uzavření. Méně přístupní jiným kulturám na pracovišti jsou už jen Japonci, naopak v mnoha zemích jižní Ameriky a Evropy tuto možnost lidé vítají s nadšením,“ uvádí průzkum.