Registrace na pracovním úřadě se může vyplatit i jen na pár dní

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Máte, či dáte výpověď ve stávající práci, ale do nové kanceláře se nemůžete usadit ze dne na den. Prostě mezi zaměstnáními je nějaká časová prodleva. Věřte, že i kvůli těmto několika dnům se vyplatí jít na pracovní úřad a registrovat se. Důvody jsou jednoduché, vysvětlíme proč.

Občas se to opravdu stát může. V práci vám třeba řeknou, že podnik končí, možná dostanete odstupné, ale jinak jste bez zaměstnání. Protože svůj obor sledujete, víte, že v konkurenční firmě hledají podobnou profesi, kterou děláte. Jdete tam a domluvíte se. Nastoupit ale můžete až za měsíc.

Nevadí, pojedu na dovolenou, odpočnu si, řeknete si. A to uděláte chybu. Vaše první cesta by neměla vést do cestovky, ale na pracovní úřad, kde byste se měli na dny bez zaměstnání registrovat. A neplatí to jen pro zaměstnance. I živnostníkovi se může přestat dařit a měl by udělat stejnou věc.

Na otázku proč, jsou prosté odpovědi: velmi pravděpodobně získáte podporu v nezaměstnanosti. Ta dělá první dva měsíce 65 procent z průměrného měsíčního čistého výdělku dosaženého v posledním zaměstnání. Navíc se vám doba mezi zaměstnáními také započítá do odpracovaných let pro výpočet důchodu. A zdravotní pojištění je třeba v době bez zaměstnání také platit. Po registraci na pracáku to za vás bude dělat stát.

Nárok na podporu

Nikdo nechce kreslit čerta na zeď. Ale pokud se vám náhodou stane, že si váš nástup do práce budoucí zaměstnavatelé rozmyslí, pak původně málem odloženou registraci na úřadu práce skutečně oceníte. Když se vám pak nepodaří najít práci ani pod dvou měsících, tak vám klesne výše podpory (tedy na v pořadí třetí a čtvrtý měsíce bez zaměstnání) na 50 procent. No a bude-li to smůla fakt velká a na nějaký džob nenarazíte, pak budete brát až do konce podpůrčí doby 45 procent z průměrného měsíčního čistého výdělku dosaženého v posledním zaměstnání.

Zmínili jsme podpůrčí dobu - to je čas, kdy vám pracovní úřad přizná finanční podporu. Do 50 let můžete dostat finanční podporu 5 měsíců, mezi 50 a 55 lety činí 8 měsíců a nad 55 je to až 11 měsíců.

Aktivní hledačství práce

Když jste registrováni na pracáku, máte nárok na podporu. Ale musíte si aktivně hledat práci. Také musíte mít uhrazeno dva roky před registrací na pracovním úřadu nejméně 12 měsíců sociálního pojištění. Když jste byli zaměstnáni nebo jste pracovali na dohodu o provedení práce, pak sociální pojistku hradi v prvním případě zaměstnavatel, v druhém objednatel práce. Pokud jste podnikali, pak jste si pojištění jistě sami platili. 

Dalším důležitým faktorem je tzv. náhradní doba zaměstnání, což je čas, který jste trávili na mateřské či rodičovské dovolené, připravovali někoho se zdravotním postižením k práci, nebo se starali o člověka, který je závislý na někom jiném. Zde se počítá se i pobírání důchodu pro invaliditu III. stupně nebo činnost dobrovolníka v akreditované organizaci.

OBZP = osoba bez zdanitelných příjmů

Aby vám byl přiznán základní starobní důchod, musíte splnit 2 hlavní podmínky: mít důchodový věk a mít zaplacené pojištění nejméně za dobu 25 let. Do doby pojištění se počítá čas v pracovním poměru, samostatná výdělečná činnost a evidence na úřadu práce v délce nejvíce 3 let.

I když budete bez zaměstnání krátkou dobu, je nutné, aby bylo pojištění hrazeno. Stanete se tzv. osobou bez zdanitelných příjmů (OBZP), ale až po registraci na pracáku. Pokud se nezaregistrujete a pojištění neplatíte, hrozí penále. Povinnost zaplatit vzniká teprve při evidenci jako OBZP po celý kalendářní měsíc. Když v té době pracujete byť jeden jediný den, nejste považováni za OBZP.

Vedeni v registru pojištěnců jako OBZP budete i tehdy, když studujete a je vám víc než 26 let, jste ženou v domácnosti, jež pečuje o jedno dítě do 7 let nebo o dvě děti do 15 let, pracujete jen na dohodu o provedení práce, nebo jste zaměstnáni v cizině mimo Evropskou unii a pro cizího zaměstnavatele.