Rekonstrukce: mladí si půjčí od rodiny, starší v bance nebo stavební spořitelně

Developerský projekt Vanguard Prague v Praze-Modřanech.

Developerský projekt Vanguard Prague v Praze-Modřanech. Zdroj: PSN

Rekonstrukce bytu či domu nás většinou vyjde na spoustu peněz. A málokdo má naspořeno tolik, aby si nikde nemusel půjčit. Kde si nejčastěji půjčujeme? Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny si mladá generace většinou půjčí od někoho z rodiny, lidé nad 30 let si pro půjčku zajdou do banky nebo stavební spořitelny. Jedno procento z nás rekonstrukci zafinancuje z peněz od nebankovní instituce.

Nejvíce mladých si od rodiny půjčuje ve středních Čechách a na severní Moravě, naopak nejméně na východě Čech. Tuto možnost financování rekonstrukce přitom častěji volí muži než ženy (29 procent oproti 22 procentům). Co se týče lidí ve věku 30 až 44 let, tak ti si zajdou raději do banky (24 procent) nebo stavební spořitelny (13 procent).

„Úrokové sazby jsou dnes historicky nejníže, půjček na bydlení se proto nemusí bát ani mladší generace. Lidé si nejčastěji berou úvěry ve výši okolo 400 tisíc korun a rekonstruují z nich hlavně koupelny a kuchyně,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny. Nepatrné množství lidí využívá i nebankovních institucí. Tyto jsou výrazně oblíbenější na severní Moravě, kde by je využilo přes 3 procenta respondentů.

Zadlužujeme se kvůli rekonstrukci často?

Jakkoliv zadlužit se z tohoto důvodu odmítá 44 procent dotázaných, proto 22 %procent lidí v současné době nic nerekonstruuje. Většinou jde o ženy, seniory a lidi z měst, která mají 20 až 99 tisíc obyvatel. Zbývajících 22 procent respondentů provádí jen takové rekonstrukce, které zaplatí ze svých úspor. Nejvíce dotázaných, kteří provádějí úpravy „na vlastní triko“, je ze severovýchodních Čech, kde tuto odpověď zvolilo celých 39 procent respondentů.