Roboti budou psát bestsellery a operovat lidi, prý okolo roku 2050

Když prodávají roboti

Když prodávají roboti Zdroj: archiv

robot
Robotizace průmyslu v Číně
Výroba ve strojírensko-technologické společnosti Deimos.
Finální montáž přístroje řady Helios, který kombinuje elektronový a iontový svazek – dokáže vzorek nejen zobrazit, ale i upravit, například oříznout.
Důvěřujeme strojům. Lidé v závodu buď dohlížejí na to, jestli stroje fungují správně, nebo se po jejich boku zapojují do konečné montáže výrobků
7
Fotogalerie

Masové nahrazování lidské práce prací strojů nyní zdá se není na pořadu dne, strojům ale nelze upřít stále dokonalejší schopnosti, díky kterým ta či ona profese může zaniknout. Dle studie, kterou letos zveřejnili američtí profesoři z univerzit v Oxfordu a Yale předběhne umělá inteligenci lidi v nejbližších deseti letech v celé řadě činností.

Do roku 2024 budou počítače lépe a rychleji překládat text z cizích jazyků a do roku 2027 se stanou lepšími řidiči nákladních vozidel, alespoň dle predikce. Nejde o žádná exaktní data, ale průzkum mezi třemi stovkami expertů ze čtyř desítek zemí světa, kteří působí v oblastech strojového učení, statistiky, informatiky nebo neurověd a umělé inteligence.

Jak dlouho potrvá, než stroje v patnácti vybraných aktivitách předčí lidi, ukazuje tabulka. Každé datum vždy reprezentuje rok, ve kterém k tomu dojde s 50procentní pravděpodobností.

Podle autorů šetření je také padesátiprocentní šance, že v příštích 45 letech bude umělá inteligence schopna plnit všechny úkoly rychleji a lépe než lidé. Na analýzu upozornila společnost Trexima.