S průměrnou mzdou si polepšíte o tři stovky, pokud projde zrušení superhrubé mzdy

Bohatství, ilustrační foto

Bohatství, ilustrační foto Zdroj: Sazka

ministerstvo financí
Alena Schillerová
Alena Schillerová
Alena Schillerová
ministerstvo financí
9
Fotogalerie

Máte-li průměrnou mzdu, přineslo by vám zrušení výpočtu daně z příjmů ze superhrubé mzdy zhruba 300 korun měsíčně. Ty byste ušetřili na dani, jelikož nyní reálně platíte 20,1 procenta. Nově by to bylo jen 19 procent. Pokud návrh projde, měl by platit už od příštího roku.

Kdo ze zaměstnanců se někdy díval na svou výplatní pásku, musel si všimnout těch ohromných odvodů do státní pokladny. Mohly by maličko klesnout, pokud se podaří zrušit superhrubou mzdu, která daní i sociální a zdravotní pojištění. Reálně placená daň z příjmů by tak dle návrhu klesla ze současných 20,1 procenta na rovných 19 procent.

Možná si říkáte, že daň z příjmů je přece 15 procent. Je a není... Trik je v tom, že oněch 15 procent se počítá i z odvodů (34 procent z hrubé mzdy), které platí za zaměstnance zaměstnavatel. De facto tak dochází ke dvojímu zdanění, jelikož se daní i sociální a zdravotní pojištění, což můžeme rovněž označit za účelovou daň.

Příklad: hrubá mzda 30 000 Kč (superhrubá 40 200 Kč), úspora na dani s 19procentní sazbou činí 330 Kč měsíčně.

Polepší si všichni, samozřejmě s hrubou mzdou 100 tisíc korun to bude veselejší, než s hrubou mzdou 15 tisíc korun. Na každých pět tisíc hrubé mzdy vychází úspora 55 korun na dani.

Vše bude samozřejmě záležet na tom, zda bude jmenována vláda, atd. V ideálním případě padne superhrubá mzda už od roku 2019.