Jak kontrolovat odvedené pojistné? Schovávejte si listy důchodového pojištění, můžou se opravdu hodit

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

senioři, důchodci
Vydělají více. ŠkodaAuto zvýší od dubnaplaty o 2,7 procenta.Odbory rovněžvyjednaly jednorázovýdesetitisícový příplatekkaždému zaměstnanci
Zaměstnanci McDonald's dostanou v USA novou zbraň proti svému chlebodárci
Online půjčky, ilustrační foto
koruna, peníze, dluhy
6
Fotogalerie

Zaměstnavatelé mají ze zákona povinnost každý rok každému zaměstnanci vyhotovit evidenční list důchodového pojištění a předložit ho České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ), ne vždy ale tuto povinnost splní. Kopii listu byste měli obdržet a rada nad zlato zní: zkontrolujte si odvedené pojistné a listy si zakládejte.

Pokud totiž máte stejnopisy evidenčních listů uschovány, můžete jimi prokázat dobu zaměstnání i výdělky, a to i v případě, že zaměstnavatel originál neodeslal ČSSZ, nebo neodváděl pojistné...

Neodvedení pojistného nemá vliv na budoucí důchodové nároky zaměstnance, v těchto případech se má pro účely důchodu nejen starobního, ale i invalidního či pozůstalostního za to, že bylo uhrazeno a dluh vymáhá ČSSZ po zaměstnavateli. Pokud by vám na evidenčním listu něco „nehrálo“, požádejte zaměstnavatele o opravu. V případě, že by vám odmítnul vyhovět, rozsoudí vás ČSSZ.

Pokud si chcete ověřit, jaké údaje za vás váš zaměstnavatel vykázal, máte možnost si jednou za kalendářní rok požádat o vyhotovení informativního listu, který obsahuje příslušné údaje. O údaje za předchozí rok lze žádat vždy od června, ten kdo má „datovku“ může údaje ověřovat online na portálu ČSSZ. V případě pochybností se pak opět obraťte přímo na příslušný okresní úřad.