Složit základní kapitál je největší překážka na startu podnikání. Ale dá se překonat

Zdroj: www.spolecnosti123.cz

Změna zákona o obchodních korporacích, která v roce 2014 nově vznikajícím s.r.o. snížila povinný základní kapitál na 1 korunu, začínajícím podnikatelům výrazně usnadnila první kroky k vlastnímu byznysu. Ne však těm, kteří touží po prestižní akciové nebo evropské společnosti. Zkratka a.s. nebo SE jednoduše budí o něco větší důvěru a poskytuje lepší pozici při vyjednáváních či ve výběrových řízeních. Akciové společnosti mají ale i jednu nevýhodu – vysoký minimální vklad.

Důvěryhodná v očích obchodních partnerů i veřejnosti

Silné postavení na trhu, možnost podnikání ve velkém rozsahu, zájem investorů. Akciová společnost je tu pro ty, kteří to se svým podnikáním myslí opravdu vážně a chtějí využít všech výhod, které tato prestižní forma poskytuje. Evropská akciová společnost má pak navíc ještě jednu velikou přednost. Umožňuje přemístění sídla firmy za lepšími podmínkami – obchodními či daňovými – do jiného státu Evropské unie.

Obecně se však má za to, že svět akcií patří jen ostříleným byznysmenům a „malé ryby“ mezi nimi nemají co dělat. Omyl. Akciová společnost může být v mnoha případech vhodným řešením i pro méně zaběhlé podnikatele, kteří ale nejprve musí překonat jednu základní překážku. Složení dvoumilionového vkladu. Právě zákonem daná minimální výše vkladu je nejčastějším důvodem, proč se nadějní podnikatelé do „velkého byznysu“ nemohou dostat. Dá se ale překonat.

Ready-made společnosti mají kapitál už splacený

Pokud podnikatelé nedisponují dostatečnými prostředky na to, aby složili minimální vklad 2 miliony korun při založení akciové společnosti nebo 120 tisíc eur při založení evropské společnosti, mají ještě jednu možnost. Mohou si koupit ready-made společnost, která už má veškerý základní kapitál zcela splacený – a to za méně než 50 tisíc korun.

Jak je to možné? Takzvané ready-made společnosti jsou předzaložené firmy určené k prodeji, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, mají složený základní kapitál, ale nevyvíjí žádnou činnost. Firmu si budoucí majitel jednoduše vybere ze seznamu a druhý den může začít podnikat. Poskytovatel, který kapitál složil, si po zápisu firmy do obchodního rejstříku účetně vybere vloženou částku do pokladny a vyvede ji mimo firmu. Nový majitel pak se společností převezme i pokladnu, ve které finanční prostředky již nejsou, a postupně ji doplatí buď fyzicky, nebo zápočtem oproti budoucí výplatě zisku.

Úleva nejen finanční, ale také administrativní

Postup, který ready-made společnosti nabízejí, je zcela legální a mnoha podnikatelům usnadňuje počátky vlastního byznysu. Nejenže se ihned nemusí vyčerpat složením velké částky, ušetří jim také zdlouhavou administrativní zátěž. Kromě základního vkladu jsou totiž složité úřednické procedury tím, co podnikatele na zakládání firem odrazuje nejvíce. A není divu. Podle studie Světové banky z roku 2015, která hodnotila, jak nákladné (na peníze i čas) je založení vlastní firmy, skončila Česká republika až na 110. místě.

Vyplňování dokumentů, obíhání úřadů a vleklé čekání na schválení návrhu však s koupí ready-made společnosti zcela mizí. Specialisté na zakládání firem už totiž všechno oběhali a vám teď společnost mohou naservírovat na bílém podnose. Stačí jediná schůzka u notáře a hotovo bývá většinou do druhého dne. Zejména akciové společnosti jsou přitom náročnější na založení, a koupě hotové společnosti se proto rozhodně vyplatí.

Stejnou úlevu ale prožijí i podnikatelé, kteří si chtějí koupit ready-made s.r.o. I když základní vklad v jejich případě nehraje roli, je také zakládání společností s ručením omezeným v naší republice spojeno s administrativou, která trvá průměrně 19 dní. Už za 10 tisíc korun přitom můžete s.r.o. vlastnit druhý den.