Sociální odvody by mohly být nižší pro rodiny s více dětmi

...

... Zdroj: Profimedia

Pohodu v sedačce si představuje každé dítě jinak
2
Fotogalerie

Ministerstvo práce a sociálních věcí podalo návrh na zavedení odstupňovaných sazeb sociálního pojištění a ten byl schválen vládou. Jde o to, že rodiče, kteří vychovávají více dětí, budou mít nižší pojistné, a to bez snížení budoucího důchodu. Stejná pravidla budou platit pro zaměstnané i pro podnikatele. Návrh teď bude muset projít poslaneckou sněmovnou.

Od návrhu si ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje motivaci k tomu, abychom měli více dětí a tím pádem vychovávali další občany, kteří budou v budoucnu vydělávat na důchody. Právě lidé v produktivním věku pochopitelně „platí“ důchody těm, kteří už nepracují. A to přes sociální pojištění.

Mělo by se jim to tedy nějak vrátit, zde konkrétně formou snížení odvodů. Nižší odvody se dotknou rodin s více dětmi bez ohledu na to, jaká je výše jejich příjmů. Výše slevy by se odvíjela podle počtu dětí. Mělo by to být podobné jako se slevou na dani na děti, bude možné uplatňovat ji pouze jedním rodičem.

„Opatření má ulehčit celkovou finanční zátěž rodin v období výchovy nezaopatřených dětí, kdy rodiny tyto prostředky nejvíce potřebují a kdy zároveň s rostoucím počtem dětí dochází k výraznému růstu výdajů,“ vysvětlila ministryně práce Michaela Marksová.

Ta se snažila ve vládě slevy prosadit už v loňském roce. Proti bylo ale ministerstvo financí, odbory i zaměstnavatelé. Prošlo to až nyní, a to díky podpoře lidovců. Právě jejich šéf Pavel Bělobrádek řekl, že je vše v pořádku, protože peníze zůstanou v rukách občanů, kteří pracují. Neobohatí ty, kteří jsou na sociálních dávkách. Pokud poslanci stihnou schválit novinku do voleb, měla by platit už v příštím roce.

Ne všichni byli z návrhu nadšeni

Odpůrcem návrhu byl ministr financí Andrej Babiš a s ním i hnutí ANO. Podle Babiše jsou rodiny dost podporovány jinými způsoby. „Rodiny s dětmi podporujeme daňovým systémem - slevou na dani, daňovým bonusem nebo kombinací obojího. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje duplicitní systém zatěžující zaměstnavatele i stát s velkým rizikem chyb. Přidělává zbytečnou administrativu,“ řekl. Ze státní pokladny bude díky slevám na sociálním pojištění odebráno 3,8 miliardy ročně. A to právě ze systému, ze kterého se vyplácejí důchody.

Jak nám tedy odvody klesnou?

Momentálně je to tak, že my jako zaměstnanci platíme pojistné na sociální odvody ve výši 6,5 %. Sazby na sociálních odvodech klesnou pouze na straně zaměstnance. 21 %, které odvádí zaměstnavatelé, se změny nedotknou.                                  

Sazba ve výši 6,5 % zůstane těm, kteří vychovávají pouze jedno či žádné dítě. V případě, že se staráte o dvě děti, klesla by vám sazba na 5 %. Jestliže jste rodiči tří dětí, budete odvádět 2,5 %. A pokud máte čtyři a více dětí, těchto odvodů se zbavíte úplně. To vše se neodrazí na výši vašeho budoucího důchodu. Slevu bude pochopitelně možné uplatňovat pouze po dobu, kdy budete dítě živit ve společné domácnosti, maximálně do jeho 26 let.

Pokud si to ukážeme na modelovém případě, kdy má rodič průměrný plat (momentálně okolo 27 tisíc korun) a doma čtyři nezaopatřené děti, může měsíčně ušetřit až 1800 korun.

Původní návrh byl pro vícečetné rodiče ještě štědřejší

Podle původního návrhu, který byl ministerstvem práce a sociálních věcí upraven do aktuální podoby si měli slevu uplatňovat oba rodiče. Naopak tvrdší to mělo být pro bezdětné. Ti by si na sociálním naopak připlatili. Konkrétně o 1 %.

Podle ekonomů je sociální pojištění v naší republice poměrně vysoké i oproti nejvyspělejším zemím světa. Proto ekonomové vládě doporučují sociální pojištění snížit. Nikde v Evropě ale nenajdeme podobné odstupňování sazeb, jaké se chystá u nás. Slováci jej zkoušeli, ale s neúspěchem opět utnuli.