Společné finance a šťastný vztah? Dle průzkumu existuje spojitost

...

... Zdroj: istock.com

...
...
....
...
...
6
Fotogalerie

Společné finance má v naší republice skoro polovina párů (48 procent). I přesto jsme ale pod evropským průměrem, ten je 53 procent. Ukázal to mezinárodní průzkum ING zjišťující fakta od 15 tisíc lidí z 15 zemí. Podle tohoto průzkumu mají páry v Evropě, které jsou ve svém partnerství šťastné, společné finance (55 procent).

Lidé, kteří jsou ve vztahu nespokojení, sdílí své finance ve 46 procentech případů. Průzkum taktéž ukazuje, že téměř jedna třetina (32 procent) nespokojených tvrdí, že mají své finanční prostředky z velké části oddělené, kdežto u šťastných párů to platí pouze ve 23 procentech případů. Zdá se, že lidé, kteří jsou ve šťastném páru, sdílejí finanční prostředky mnohem častěji než ti, kteří jsou ve vztahu spokojeni méně.

Trend společné správy financí ve šťastných párech potvrzují i čísla z dalších zemí. Například v USA je to 69 procent párů, v Austrálii 64 procent. Nejvíce skeptičtí ke sdílení financí jsou Rakušané, zde má je to jen 5 procent. Na úplné evropské špici je Rumunsko se 76 procenty a Španělsko se 68 procenty. V těchto dvou zemích jsou páry s oddělenými financemi ve svých osobních životech méně spokojené.

Naše finanční tajemství

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že tři procenta Evropanů žijících ve vztahu, mají nějaká finanční tajemství před svým partnerem. 21 procent tají své útraty, úspory nebo dokonce dluhy.

Žádné úspory nemá asi čtvrtina evropských domácností (26 procent). V naší republice je to 23 procent. 23 procent evropské populace splácí nějakou osobní půjčku. V České republice je to 26 procent.