Stát opět mění daňovou legislativu: rodiče si polepší, živnostníci zapláčou

...

... Zdroj: Profimedia

Vyšší daňové zvýhodnění na druhé a další vyživované dítě, nový institut nespolehlivé osoby, nižší limity pro výdajové paušály živnostníků, rozšíření možnosti placení paušální daně na podnikatele se zaměstnanci, změny u DPH pro osoby, které společně podnikají na základě smlouvy o společnosti a další méně významné daňové změny budou pravděpodobně platit již brzy.

Poslanci odmítli pozměňovací návrhy Senátu a odhlasovali zákon v původním znění. Daňový balíček by měl vstoupit v účinnost k patnáctému dni po publikaci ve sbírce zákonů. Legislativní proces můžete sledovat na webu poslanecké sněmovny

Od letošního roku tak vzroste sleva na dani na druhé vyživované dítě na 19 404 Kč ročně a na třetí a každé další dítě na 24 204 Kč ročně. Limity, do kterých lze nyní u živnostníků uplatnit výdaje paušálem se snižují na polovinu a změny v oblasti DPH se týkají například povinnosti státu platit úrok ze zadržovaného odpočtu, pokud nebude vyplacen do čtyř měsíců od data, respektive termínu pro podání přiznání k DPH.