Státní zaměstnanci mají vyhlídku na desetiprocentní růst mezd, učitelé o 15 procent

TK po jednání Bohuslava Sobotky s odbory

TK po jednání Bohuslava Sobotky s odbory Zdroj: Úřad vlády ČR

Peníze
Jednání Bohuslava Sobotky s odbory
Úřednice
4
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka chce od listopadu zvýšit tarifní platy všem zaměstnancům ve veřejném sektoru o 10 procent, učitelům dokonce o 15 procent. Na růstu mezd se předseda vlády shodnul na úterním jednání se šéfem odborářů Josefem Středulou. O návrhu bude s odbory vyjednávat ještě vláda, a to v pondělí 21. srpna. Ve hře je více variant, jednat se bude i o růstu minimální mzdy.

Minimální mzda by měla růst rozhodnutím vlády od ledna příštího roku. Premiér podpořil její zvýšení o 1 200 korun na 12 200 korun. Jak informoval Úřad vlády, mluvilo se také o sbližování úrovně mezd v rámci celé EU. Nízké mzdy, které výrazně zaostávají za produktovou práce, jsou totiž dle odborů třeba příčinou toho, že podnikatelé nemohou obsadit tisíce volných a špatně placených míst, ale mají i mnodo dalších negativních dopadů na celou společnost.

Důvodem pro růst mezd je dle Sobotky výborná kondice české ekonomiky a růst HDP, který překonává očekávání. Premiér si pochválil, že lidé i firmy mají důvěru v pozitivní vývoj české ekonomiky a nebojí se utrácet a investovat. Vyzdvihnul také nízkou míru nezaměstnanosti.

„Tím se zároveň vytváří prostor pro další zvyšování mezd a platů, což je jedna z klíčových priorit mé vlády. Stát díky růstu a opatřením proti šedé ekonomice vybírá více na daních, může si dovolit lépe zaplatit své zaměstnance a soukromé subjekty se tomuto trendu musí přizpůsobit, zvlášť pokud chtějí získat nové pracovní síly,“ dodal Sobotka.

O růstu platů musí být rozhodnuto nejpozději do konce září, kdy se začne projednávat rozpočet na příští rok.