Stěhujete se? Nezapomeňte odhlásit elektřinu

Otevřete se úsporám za energie!

Otevřete se úsporám za energie! Zdroj: Profimedia.cz

Nechce se vám vypínat spotřebiče? ak si pořiďte vypínací zásuvku. Na všechny bude stačit jedno tlačítko.
v
3
Fotogalerie

Když se stěhujete, musíte vyřídit celou řadu věcí. Kromě jiného nezapomeňte na energie. Smlouvu na elektřinu nebo zemní plyn můžete vypovědět nebo přepsat na nového nájemce či majitele nemovitosti. Na co nezapomenout při odhlašování energií při stěhování...

Odběr elektřiny nebo zemního plynu je vázaný ke konkrétnímu místu. Každý elektroměr i plynoměr má své specifické číslo. Pokud se stěhujete, nemůžete si ho jednoduše přenést s sebou. Proto je třeba odběr energie odhlásit a nově se přihlásit na novém bydlišti. Současně můžete i změnit dodavatele a pokusit se zbavit nevýhodné smlouvy na dobu určitou.

Podejte žádost o ukončení smlouvy

Většina dodavatelů má na svých webových stránkách formuláře, které umožňují jednostranně ukončit smlouvu, například z důvodu stěhování. Většinou jsou nazvané jako „Žádost o ukončení smlouvy“. V tomto formuláři pochopitelně uvádíte, proč smlouvu ukončujete – v případě stěhování je důvodem změna zákazníka v odběrném místě. Je důležité připomenout, že nový majitel nebo nájemník, nemusí vaše závazky (smlouvu a produkt) převzít, ale může si vybrat svého dodavatele.

Co je nutné k přepisu odběrného místa se změnou dodavatele?

  • Žádost o ukončení smlouvy
  • Důkaz o změně majitele/nájemce (výpis z katastru, kopie kupní nebo nájemní smlouvy, úmrtní list…)
  • Smlouva s novým dodavatelem

Když chce dodavatel zaplatit

Jsou ale energetické společnosti, které přepis odběrného místa komplikují. „Spotřebitelé se často domnívají, že stěhování z odběrného místa je automaticky uznatelným důvodem pro ukončení smlouvy o dodávkách energií. Tak tomu ovšem není. Záleží na podmínkách konkrétní smlouvy. Ze zákona právo na ukončení smlouvy z důvodu stěhování nevyplývá,“ vysvětluje vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený.

Do hry v takovém případě vstupuje konkrétní smlouva uzavřená s dodavatelem. A platí to, co v běžných situacích – smlouvu na dobu neurčitou může spotřebitel vypovědět bez sankcí v zákonné tříměsíční lhůtě nebo ve výpovědní době stanovení ve smlouvě.

Někteří dodavatelé umožňují smlouvu na dobu určitou vypovědět bez sankce, pokud spotřebitel doloží, že se stěhuje, například výpisem z katastru nemovitostí se změnou majitele nebo novou nájemní smlouvou.

Jiní dodavatelé navíc vyžadují i doklad o tom, že se spotřebitel v novém místě nemůže připojit k danému dodavateli a že nový majitel či nájemník bytu na sebe odmítl převést stávající smlouvu o dodávkách energií.

Někteří dodavatelé nicméně trvají na tom, aby spotřebitel ve smlouvě pokračoval, a to buď s původním odběratelem energií v novém odběrném místě, nebo s novým odběratelem na odběrném místě, ke kterému se smlouva vztahuje.

„Pokud tedy spotřebitel ‚nevezme‘ smlouvu s sebou do nového bydliště, nebo nepřesvědčí nového majitele či nájemce bytu či domu, aby jeho smlouvu přepsal na sebe, musí často zaplatit smluvní pokutu za předčasné ukončení smlouvy uzavřené na dobu určitou v řádech tisíců až desetitisíců korun,“ upozorňuje Lukáš Zelený.

Konečné zúčtování

Po ukončení smlouvy v odběrném místě vystaví dodavatel tzv. ukončovací fakturu. Je proto vhodné zapsat si spotřebu nebo si elektroměr vyfotit pro případnou reklamaci. „Setkali jsme se i s případy, že dodavatelé účtovali spotřebu za stejné období jak původnímu, tak novému odběrateli,“ uzavírá Lukáš Zelený.