Strop pro důchodový věk schválen na 65 let

Od příštího roku budou důchody v průměru o 500 korun vyšší, dále pak bude stanoven věk odchodu do důchodu na 65 let. Senát schválil návrh, který podala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Neznamená to ale, že by hranice 65 byla dána na stálo. Důchodový věk se bude aktualizovat pravidelně každých pět let dle demografického vývoje. Hranice odchodu do důchodu je pevně určena ve všech zemích Evropské unie.

„V Evropské unii je třináct zemí, ve kterých se odchází do důchodu v 65 letech. V jedenácti státech mají tuto hranici ještě nižší. Česká republika byla jednou z mála zemí, která neměla strop stanovený. Nedovedu se představit, že lidé budou pracovat v náročných profesích třeba v sedmdesáti letech, to je prostě nesmysl. Proto jsem také navrhla zastropování důchodového věku na 65 let a jeho pravidelnou revizi,“ uvedla ministryně Marksová.

Tato hranice se dotkne lidí, kteří se narodili po roce 1971. Odborná komise pro důchodovou reformu navrhovala, aby doba strávená v důchodu byla pro všechny generace stejná. A dělala asi čtvrtinu celkového života člověka. MPSV bude muset vládě každých pět let předkládat zprávu, která bude informovat o tom, jak se vyvíjí doba dožití a průměrná doba strávená v důchodu. A podle toho se bude upravovat hranice odchodu do důchodu.

Zvýšení důchodů

Důchody se od ledna zvýší průměrně o 500 korun měsíčně místo 400 korun. „Návrh zákona upravuje podmínky pro zvyšování důchodů tak, že se bude vycházet z indexu spotřebitelských cen za domácnosti celkem nebo za domácnosti důchodců podle toho, co bude výhodnější, a dále se bude zohledňovat polovina růstu reálné mzdy (dosud to byla třetina),“ informuje MPSV.