Velký bratr tě vidí aneb Jak moc vás mohou v práci sledovat?

Otevřené kanceláře jsou pořád v kurzu, ale vztahy mezi kolegy nevylepšují

Otevřené kanceláře jsou pořád v kurzu, ale vztahy mezi kolegy nevylepšují Zdroj: Profimedia

Open space prostory mají své kouzlo pro týmové profese, „šrumec“ ale není pro každého – zvlášť když potřebuje pracovat samostatně a soustředit se. Negativa převažují
Otevřené kanceláře jsou pořád v kurzu, ale vztahy mezi kolegy nevylepšují
Otevřené kanceláře jsou pořád v kurzu, ale vztahy mezi kolegy nevylepšují
Část Betahausu tvoří open space.
5
Fotogalerie

Může vás šéf sledovat pomocí GPS, má právo vám nainstalovat kameru do kanceláře? Na tuto problematiku se zaměřil internetový portál Jobs.cz ve snaze pomoci nám pohlídat si naše práva.

Znáte to. Občas v pracovní době mrknete na sociální síť či soukromý mail, objednáte dárek někomu blízkému v oblíbeném e-shopu. Pokud těmito aktivitami netrávíte hodinu pracovního času denně, většinou to zaměstnavatel toleruje. Přesto ale může do vašeho počítače nainstalovat sledovací software.

Podle zákoníku to může udělat v případě, kdy vám firemní počítač zakázal používat i k soukromým účelům. Samozřejmě tak může činit přiměřeným způsobem. Co to ale znamená, přiměřeným způsobem? Zaměstnavatel vás může „sledovat“ pouze v obecné rovině. Může vám tedy dát do počítače program, který zaznamenává a vyhodnocuje, které stránky navštěvujete soukromě a které pracovně.

„Zaměstnavatel může bez předchozího upozornění sledovat dobu strávenou na internetu či využití programů,“ říká Roman Rous, výkonný ředitel společnosti Sodatsw, která poskytuje řešení v oblasti monitoringu činnosti na PC. Rozhodně ale nesmí například číst vaše emaily.

„Záleží na zaměstnavateli, do jaké míry umožní svým zaměstnancům využívat internet na nepracovní aktivity. Souhlas zaměstnavatele postačí ústní, lze však doporučit – pokud zaměstnavatel chce projevit svou benevolenci – zakomponování pravidel užívání internetu přímo do pracovního řádu či smlouvy,“ vysvětluje Rous.

Přesto byste to neměli přehánět. „Soudy před pár lety řešily případ zaměstnance, který strávil 100 pracovních hodin v měsíci hraním her a dostal za to výpověď. Obhajobu stavěl na tom, že měl počítač „napíchnutý“ nezákonně, ale soudci platnost jeho výpovědi nakonec potvrdili. Pokud to tedy se soukromými činnostmi na služebním počítači přeháníte, může skutečně hrozit, že vás kvůli tomu propustí,“ uvádí za portál Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský.

Spousta zaměstnavatelů dnes dává jako benefit firemní počítač, který můžete používat i na soukromé účely. V pracovní době by vám ale měl sloužit na práci. Pokud vám dá zaměstnavatel sledovací program do takového počítače, měl by vás sledovat pouze v pracovní době.

Kamery v kanceláři?

Nezákonné to není. Zaměstnavatel ale musí respektovat určitá pravidla. Kamery by totiž měly být používány pouze k zajištění ochrany majetku firmy či zdraví zaměstnanců. Ne na vaše sledování.

Proti kamerám nic nenaděláte, například pokud pracujete v bance, směnárně a podobně. Tato práce představuje jiná rizika než práce v běžné kanceláři. Kvůli bezpečí a ochraně zdraví mohou kamery instalovat i některé výrobní firmy, kde lidé pracují se složitými stroji či technologiemi.

Pokud se vám kamery ve vaší firmě nelíbí, většinou máte smůlu. Zaměstnavatel se vás nemusí ptát na souhlas s instalací kamer. Musí vás ale o takovém kroku dopředu informovat a seznámit vás s tím, za jakých podmínek je chce používat.

Firma pak může uchovávat záznamy pouze po určitou dobu, poté musí být vymazány. Pokud si přece jen myslíte, že váš zaměstnavatel instaloval kamerový systém neoprávněně, můžete se obrátit na pobočku Státní inspekce práce ve vašem kraji. Podnět lze poslat i anonymně.

Čip v autě? Také je to možné

Pokud máte služební auto, kterým objíždíte například klienty, může zaměstnavatel pomocí GPS sledovat, kde se právě nacházíte. Firma může kontrolovat i vaši spotřebu paliva. Čip má svou funkci i v případě, že auto někdo odcizí. Počítejte ale s tím, že zaměstnavatel vás s faktem, že se čip ve vašem služebním autě nachází, nemusí obeznámit.

Sledování vám do služebního auta může namontovat i bez vašeho vědomí a souhlasu. V případě, kdy auto můžete využívat i pro soukromé cesty, by instalované sledovací zařízení mělo zvládat dva režimy, po čas pracovní doby a druhý, kdy je zařízení vypnuto.