Vezmou vám stroje práci? Záleží na vzdělání, desetina zaměstnanců to má téměř jisté

Francouzský výrobce leteckých dílů a motorů Safran

Francouzský výrobce leteckých dílů a motorů Safran Zdroj: Safran

Výroba ve strojírensko-technologické společnosti Deimos.
Výroba ve strojírensko-technologické společnosti Deimos.
Výroba ve strojírensko-technologické společnosti Deimos.
Výroba oken ve společnosti Vekra ze skupiny Window Holding.
Výroba oken ve společnosti Vekra ze skupiny Window Holding.
7
Fotogalerie

V poslední době se čím dál častěji mluví o změnách, které přinese prohlubující se automatizace a robotizace (označováno jako Průmysl 4.0), které do značné míry změní naši společnost. Je samozřejmě otázkou, jak rychlé změny budou, tak či onak, snad všechny analýzy na téma nahrazování lidské práce stroji se shodují v tom, že čím vyšší dosažené vzdělání, tím nižší ohrožení ztráty zaměstnání.

Tyto závěry lze vyčíst z analýzy OECD, na kterou upozornila společnost Trexima. Konkrétně v ČR jsou nejvíce ohroženou skupinou absolventi učilišť bez maturity a tzv. praktických škol. Ti mají 55procentní šanci, že jejich současné místo zanikne. Středoškoláci s maturitou mohou být klidnější, o práci může přijít zhruba jen každý osmý. Pod deset procent klesá riziko u absolventů vyšších odborných škol a pouze ze dvou procent jsou Průmyslem 4.0 ohroženi vysokoškoláci.

Každá ze zemí OECD je na tom trochu jinak, což je dáno strukturou národního hospodářství, zaokrouhleně ale platí, že desetina míst má větší, než 70ti procentní šanci, že v důsledku nasazení strojů zanikne. Nejvíce je takových pracovních pozic v Rakousku, Německu, Španělsku, Slovensku, Velké Británii, Norsku a České republice.

Důsledkem nebude dle OECD vždy jen propouštění, ale nutnost lidí učit se novým věcem, respektive změnit náplň práce. Černý scénář by tedy snad nastat neměl, zaniklé pozice by měly nahradit místa nová. Nebude to ale zadarmo, převedeno do lidového moudra - nové kousky se budou muset naučit i staří psi. A pozor, v tomto je Česko spolu se Slovenskem na vrcholu pomyslného žebříčku.

Konkrétně: přes 40 procent Čechů a Slováků bude pravděpodobně muset v budoucnu změnit svou pracovní náplň nebo rovnou profesi. Zadní vrátka by měli dle tohoto vládního dokumentu hledat především ti, kteří dělají rutinní práci, řidiči, pokladní či fyzicky náročnou práci, při které se úkony opakují anebo ti, kteří jen zadávají údaje do počítače:

Ohrožené profeseOhrožené profese|Úřad vlády ČR