Zálohové výživné bylo schváleno vládou. Co to pro nás znamená?

...

... Zdroj: Shutterstock.com

xx
xx
Jak děti naučit hospodařit s penězi? Nejdříve jim pořiďte pokladničku.
Jak děti naučit hospodařit s penězi? Nejdříve jim pořiďte pokladničku.
5
Fotogalerie

Minulý týden bylo vládou schváleno zálohové výživné. Znamená to, že za neplatiče by mohl alimenty na jejich děti platit stát a poté je na dlužníkovi vymáhat zpět. A to konkrétně přes úřady práce.

Zálohové výživné vládě předložila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová spolu se svým resortem. Teď bude na poslancích, jak rozhodnou o dalším osudu zálohového výživného. Informoval o tom Český rozhlas.

I přesto, že se k zavedení zálohového výživného vláda zavázala v koaliční smlouvě, již dvakrát byl návrh smeten se stolu. Sociální demokraté, lidovci a hnutí ANO se v programovém prohlášení vlády zavázali k tom, že zákon o zálohovém výživném prosadí. A budou jasně stanoveny podmínky, za kterých jej bude stát vyplácet.

„Hnutí ANO se dřív stavělo proti zavedení „další sociální dávky“. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale zákon před nedávnem označil za jednu z deseti priorit svého kabinetu pro zbytek vládnutí,“ uvedl Český rozhlas.

Vláda měla původně obavu z malého procenta návratu těchto peněz, protože do státní pokladny by se podle odhadů vrátily asi jen tři procenta z vyplacených alimentů. Podle poslední verze zákona by mohla vymahatelnost dosáhnout na deset procent. Roční výdaje ministerstvo práce spočítalo na 736,8 milionu korun, zpět by tedy dostalo asi 73,9 milionu.

Zálohové výživné nedostane každý

Neznamená to ale, že zálohové výživné dostane každý, komu partner neplatí na dítě. Výživné by mělo být vypláceno pouze na děti z domácností s nižším příjmem a výše bude určována podle věku. Částky budou v maximech 2088, 2568 nebo 2940 korun. Což bude nejvýše 1,2násobek jejich životního minima. Cílem tohoto zákona je tedy řešit dlouhodobě nepříznivou sociální situaci těchto rodin respektive dětí.

„V České republice žije více než půl milionu neúplných rodin," říká k tomu ministryně Marksová. „Velkou většinu z nich tvoří maminky, jejichž situace je často tristní, a to nejčastěji velkou měrou kvůli neplacení výživného ze strany druhého rodiče,“ dodává.

Tyto domácnosti řadíme mezi nejohroženější chudobou a to nejen z důvodu pouze jednoho příjmu v rodině, ale i kvůli tomu, že jim tento jediný zdroj peněz může vypadnout třeba kvůli nemoci dětí. Rodiče samoživitelé mají pochopitelně i těžší cestu trhem práce.

Neplacení je trestné

Dlužníci si mnohdy neuvědomují, že neplacení alimentů je trestné. A to pokud nezaplatí po dobu delší než čtyři měsíce. Jestliže výživné prostě zapomněli poslat a jsou nedbalí, mohou dostat rok vězení. V případě, že se povinnosti platit na své dítě vyhýbají, může jim hrozit odnětí svobody až na dva roky. A v případě, že svému dítěti neplacením výživného způsobí nouzi nebo jiné nebezpečí, může si špatný rodič posedět až tři roky.

Někdy pomůže při vymáhání dlužných alimentů zabavení řidičského průkazu. „V roce 2015 bylo kvůli zanedbání výživy téměř 5900 lidí stíhaných, 5530 obžalovaných a 8160 pravomocně odsouzených, z nich 1470 poprvé. Nepodmíněný trest dostalo 766 osob, o řidičský průkaz přišlo 41 lidí. Na začátku letošního února bylo ve věznicích za zanedbání výživy 1319 lidí. Polovina neplatičů alimentů je odsouzena opakovaně,“ uvedl Český rozhlas.

Institut zálohového výživného již existuje v 15 zemích Evropy.