Zaměstnanost i výdělky nadále rostou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Nezaměstnanost opět poklesla na historicky nejnižší úroveň. Průměrná mzda podle ČSÚ nominálně vzrostla o 8 procent. Tyto výsledky přinesly statistiky českého trhu práce v posledním loňském čtvrtletí.

Zaměstnanost roste i nadále. V posledních třech měsících roku 2017 dosáhla na 74,3 procenta. To je další rekordní úroveň za dobu existence samostatné České republiky. Počet nezaměstnaných se snížil na 128,7 tisíc. Obecná míra nezaměstnanosti klesla na 2,4 procenta. To je nejnižší hodnota v EU. Čísla se ale liší podle dosaženého vzdělání. U vysokoškoláků je nezaměstnanost nízká, u lidí se základním vzděláním přesahuje 10 procent. Počet dlouhodobě nezaměstnaných, tedy těch, kteří jsou bez práce déle než rok, se snížil na 40,5 tisíce.

„Vedle nezaměstnaných je tu taky dalších 119 tisíc osob, které jsou ekonomicky neaktivní, přitom uvádějí, že by chtěly pracovat. Většina ale nemůže za současných podmínek nastoupit do práce. Často jde o ženy pečující o děti,“ vysvětluje Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

Zvyšují se i výdělky

Díky poptávce po pracovní síle a silnému růstu je tlak i na zvyšování mezd. Meziročně průměrná mzda vzrostla o 8 procent, tedy na 31 646 korun. V odvětví kulturní, zábavní a rekreační činnosti, ve zdravotní a sociální péči i ve veřejné správě vzrostly platy meziročně o více než 10 procent. V dobré kondici byl i zpracovatelský průmysl, který zaznamenal nárůst průměrné mzdy o 7,5 procenta.

„Průměrné mzdy vzrostly nejvíce v Karlovarském a ve Zlínském kraji, tedy v krajích s nejnižší mzdovou úrovní. Ve všech krajích s výjimkou hlavního města Prahy vzrostly mzdy přinejmenším o 7,9 procenta. V Praze to bylo 6,6 procenta, přibylo tady ale nejvíce zaměstnanců,“ srovnává Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.