Bitcoin není podvod, uznává Goldman Sachs. Chystá se spustit kryptoměnové obchodování

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Kryptoměny i přes nedávný propad lákají nové investory a firmy.  Jednou z nejvýznamnějších institucí, která se pouští na nový trh, je investiční banka Goldman Sachs. Ta chce umožnit svým klientům obchodování s kontrakty na cenu bitcoinu. 

Jak však připomínají New York Times, Goldman Sachs alespoň zpočátku nebude obchodovat přímo se samotnými virtuálními měnami, nýbrž s různými druhy kontraktů navázaných na cenu nejrozšířenější kryptoměny. Firma navíc ještě potřebuje získat souhlas regulátorů. Ti však loni posvětili obchodování s termínovými smlouvami spjatými s cenou bitcoinu na burzách Cboe Global Markets a CME.

Bitcoin samotný není podvod, současně ale ani nemá vlastnosti měny, míní podle New York Times manažerka banky Rana Yaredová, která za vznik nové služby odpovídá.

Dodává, že řada klientů banky chtěla držet bitcoin coby cennou komoditu, svým omezeným množstvím podobnou zlatu. Sama Yaredová se přitom dle vlastních slov nepovažuje za fanynku kryptoměn, která by věřila, že „bitcoin ovládne svět.“ „Téměř všichni lidé, kteří se tímto projektem zabývají, osobně zastávají skeptický postoj,“ dodala manažerka.

Ještě kritičtěji se ke kryptoměnám staví například investor Warren Buffett. „Pokud investujete do bitcoinu nebo do nějaké jiné kryptoměny, nevlastníte nic, co by něco produkovalo,“ argumentuje miliardář.

„Jen doufáte, že nějaký další chlapík zaplatí víc a vy pak doufáte, že toho člověka najde další člověk, který mu zaplatí ještě víc a tak dále. Chcete-li investovat, tak to, co kupujete, musí mít cenu samo o sobě,“ míní Bufett. „Hodnota bitcoinu se odvíjí z toho, co jsou lidé ochotni zaplatit,“ řekl šéf Berkshire Hathaway.

Někteří investoři ale na rozdíl od Buffetta věští budoucí značný úspěch i kryptoměnám. „Z osmdesáti procent se cena bitcoinu bude pohybovat ve stovkách tisíc dolarů, z dvaceti procent to bude kvůli sporům v komunitě pod tisícovkou dolarů,“ uvedl na konferenci pod hlavičkou E15 Premium investor a ekonom Václav Dejčmar.