Bitcoin pod ochranou. Argentinský podnikatel zkouší vydělat na provozu podzemních trezorů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Vyzbrojení strážci, chodby ze železobetonu, velké ocelové dveře a za nimi výkonné počítače, které drží přístupové kódy k obrovskému digitálnímu jmění. Argentinský podnikatel Wences Casares má řešení pro všechny, kteří disponují větším obnosem digitálních měn. Jeho startup Xapo se zabývá ochranou virtuálních peněz ve velkém měřítku.

Casares strávil několik posledních let přesvědčováním milionářů a miliardářů v Silicon Valley o tom, že bitcoin je globální měnou budoucnosti a že právě on je ten, který jim cenné virtuální mince ochrání.

Později tento podnikatel založil startup Xapo, pro který vybudoval síť podzemních trezorů na pěti kontinentech, včetně jednoho ve vyřazeném švýcarském vojenském bunkru. I zde jsou k nalezení úložiště, jež disponují bezpečnostními kódy všech klientů start-upu. Ten dle agentury Bloomberg chrání virtuální mince v hodnotě deseti miliard dolarů a spekuluje se, že spravuje celkově sedm procent vkladů světové nabídky bitcoinu.  

"Jsou to první lidé, kteří si uvědomili, že bezpečnost bude klíčovou složkou světa kryptoměn," řekl Reid Hoffman, jehož společnost Greylock Partners v roce 2014 investovala 20 milionů dolarů právě do společnosti Xapo.

Vyzvednutí bitcoinu z trezorů společnosti Xapo trvá přibližně dva dny. Společnost nejprve ověří totožnost klienta. Pro každou transakci, která má být schválena, je vyžadováno schválení ze tří samostatných úložišť.