Bitcoin se dere do nejvyšší politiky. Francouzi o něm chtějí jednat na G20

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Francouzský ministr financí, Bruno Le Maire chce zařadit debatu o bitcoinu do programu summitu G20, který se koná příští rok v Buenos Aires. Otázka týkající se kryptoměn by měla tvořit hlavní téma mezinárodního vládního fóra, uvedl Le Maire.

“Navrhnu budoucímu prezidentovi G20, aby všechny členské země na dubnovém summitu společně diskutovali problematiku týkající se bitcoinu. Je tu evidentní riziko spekulace. Je třeba riziko zvážit, přezkoumat a zjistit, jak mohou členové G20 bitcoin regulovat,” řekl Le Maire.

Výrazný nárůst ceny bitcoinu vzbuzuje stále více pozornosti nejenom médií, ale i vládních autorit na celém světě. Vlády jednotlivých zemí však přistupují ke kryptoměnám a blockchain technologii různě. Spojené státy, Japonsko i některé další země již v současnosti kryptoměny regulují. Maroko či Bolívie dokonce zavedly plošný zákaz kryptoměn. Jižní Korea o zákazu uvažuje také, uvádí server Cointelegraph.

Zatímco guvernér Kanadské banky Stephen S. Poloz považuje “šum” okolo kryptoměn za vážný problém, americká Rada pro dohled nad finanční stabilitou (FSOC) zastává názor, že bitcoin není hrozbou finančního systému a jeho vliv na globální ekonomiku je jen těžce předvídatelný.

Neshody, které se ohledně kryptoměn vyskytují, dokazuje postoj guvernéra Banky Francie, Francois Villeroy de Galhau. Podle něj by se s bitcoinem nemělo jednat jako s měnou. “Bitcoin není v žádném případě měna. Kryptoměny jsou spekulativní, míra kolísání jejich hodnoty je extrémní, navíc jejich hodnota nemá žádný ekonomický základ a nikdo za ně nenese odpovědnost,” prohlásil na konferenci v Pekingu v listopadu.