Bitcoin si osvojuje funkce konkurenčního etherea

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Vývojáři z platformy RSK možná brzy výrazně změní fungování a využití bitcoinu. Všichni uživatelé by v budoucnu mohli využívat funkci takzvaných chytrých kontraktů, která momentálně  funguje v betaverzi na postranním bitcoinovém řetězci. RSK svůj projekt představili na letošním ročníku newyorské kryptoměnové konference Consensus. Bitcoin by tak svým fungováním napodobil druhou nejrozšířenější virtuální měnu ethereum, jež chytré kontrakty podporuje.

Bitcoin je zase o krok blíže chytrým kontraktům. Podle vývojářů RSK už bitcoinové chytré kontrakty podporuje 10 procent těžařů a dohromady 80 procent z nich podporu příslíbilo. Pro server Coindesk.com to řekl zakladatel RSK Gabriel Kurman.

Beta verze chytrých kontraktů byla uvedena v lednu tohoto roku. Neběží na hlavním blockchainu bitcoinu, ale na postranním řetězci. Každý, kdo chce funkci chytrých kontraktů využívat a přesunout své bitcoiny na příslušný vedlejší řetězec, vkládá svou důvěru v RSK a další obchodní partnery, kteří jeho chod plně kontrolují. Postupně však má dojít k decentralizaci správy nové funkce, mimo jiné i v důsledku její adopce těžaři. Ti obecně poskytují svůj výpočetní výkon k zajištění chodu a bezpečnostni bitcoinových transakcí.

„Výpočetní síla určená potřebám našeho řetězce v příštích měsících razantně vzroste,“ řekl Kurman.

Podle serveru Coindesk nemusejí být tato slova daleko od pravdy. Díky postrannímu řetězci mohou těžaři získávat odměnu za poskytnutí výpočetní síly jak pro popsaný postranní řetězec, tak současně využívat ten samý těžební přístroj, elektřinu a výpočetní sílu pro těžbu bitcoinu. To jim přitom přináší nové finanční příležitosti při stávající kapacitě výpočetní síly.

Nový inovativní řetězec má být také zhruba čtrtnáctkrát rychlejší než hlavní blockchain a podle Kurmana tak zvládne sto transakcí za sekundu. Zároveň však dodává, že tým bude na zrychlení transakcí nadále pracovat. „Do konce roku snad představíme také novou síť Lumino, která má propojit to nejlepší ze sítí bitcoinu a etherea a díky tomu mimo jiné umožnit až 20 tisíc transakcí za sekundu,“ prozradil Kurman.

Samotná funkce chytrých kontraktů přitom není ve světě kryptoměn nová, spoléhá na ni zejména druhá nejrozšířenější virtuální měna ethereum.

Takzvané chytré kontrakty se uskutečňují automaticky, nastane-li některá z předem nadefinovaných událostí, například v dodavatelském řetězci. Následně se zaznamenávají do blockchainu, decentralizované účetní knihy. Korporace si od zmíněných technologií slibují zejména zefektivnění chodu mezinárodního obchodu.

Například přepravní společnosti Maersk se již dohodla s technologickou firmou IBM na sledování a dokumentaci jednotlivých zakázek. „Cílem je snížit cenu dovozu avokáda z Keni do Rotterdamu. Téměř třetinu z ní totiž tvoří administrativní náklady. Pomocí blockchainu ale můžeme snadno vědět, že příslušnou dokumentaci podepíší v příslušném čase konkrétní lidé,“ uvedla během nedávné pražské konference SingularityU Nathana Sharmaová z kalifornského think tanku Singularity University.