Bitcoin zažil nejhorší týden za poslední roky

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia.cz

Cena digitální měny bitcoin klesla pod 12 tisíc dolarů (asi 260 700 korun), ještě v neděli se přitom blížila 20 tisícům dolarů. Tato kryptoměna jen v pátek přišla zhruba 30 procent své hodnoty a zaznamenala nejhorší týden od dubna 2013. Za celý týden oslabila o 25 procent. Po této cenové korekci však její kurz pomalu oživuje.

Podle analytiků si investoři na konci roku vybírají zisky. Bitcoin má za sebou těžký týden, ve kterém se množila varovná znamení před investováním na volatilních a neregulovaných trzích.

Hodnota největší a nejznámější kryptoměny se od počátku roku zvýšila zhruba dvacetinásobně, z necelých 1000 dolarů na téměř 20 tisíc v neděli. Od té doby ztrácí každým dnem. Spolu s ním padají i další kryptoměny, celková hodnota tohoto trhu podle portálu Coinmarketcap za 24 hodin klesla z 650 miliard na 440 miliard dolarů.

Jihokorejská obchodní platforma pro obchodování s kryptoměnami Youbit v úterý oznámila, že zavírá, protože po letos již druhém hackerském útoku zbankrotovala. Guvernér dánské centrální banky označil podle agentury Reuters investice do bitcoinu za "smrtící" hru. A největší bitcoinová burza v USA Coinbase ve středu oznámila, že bude vyšetřovat obvinění ze zneužití důvěrných informací k vlastnímu obohacení, tedy z takzvaného insider tradingu.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.