Bitcoinový boom dal vzniknout firmě, která svým ziskem zastiňuje Nvidii

Bitcoinový ASIC miner od firmy Bitmain

Bitcoinový ASIC miner od firmy Bitmain Zdroj: Computer

Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
Kryptoměny
Těžba bitcoinu v Číně
7
Fotogalerie

Dominantní výrobce přístrojů na těžbu bitcoinů čínský Bitmain má zřejmě stejné nebo dokonce vyšší zisky než zavedená americká Nvidia, která vyrábí grafické čipy a karty. Obě firmy profitovaly z loňského nárůstu zájmu o těžbu bitcoinů.

Analytici ze společnosti Bernstein, které cituje CNBC, odhadli podle dostupných údajů, že provozní zisk čínské společnosti Bitmain dosáhl loni tří až čtyř miliard dolarů. Americká Nvidia naproti tomu loni dosáhla provozního zisku ve výši tří miliard dolarů, odhadují analytici.

Kurz bitcoinu na aktuálním grafu >>>

"Bitmain to ale dokázal za necelé čtyři roky, zatímco Nvidia to trvalo 24 let, než se sem dostala," říká analýza společnosti Bernstein. Bitmain sídlící v Pekingu byl založen v roce 2013 dvojicí podnikatelů a za ty roky vyrostl v dominantního hráče na trhu s bitcoiny.


Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>


Čínský start-up se zabývá výrobou specializovaných přístrojů pro těžbu kryptoměn. Oproti běžným videografickým kartám dokáže jejich přístroj těžit padesátkrát rychleji. Jejich cena se pohybuje od stovek po několik tisíc dolarů. Firma přístroje zdražovala také v závislosti na ceně bitcoinu, které dosáhlo ke konci roku rekordních částek, čímž se firmě zvýšil provozní zisk.

Kromě toho vytváří Bitmain tzv. pooly, kde účastníci za poplatek spolupracují na těžení a tím si snižují vlastní náklady. Zde má podle analytiků z Bernstein Bitmain až osmdesátiprocentní podíl na trhu. Bitmain jinak samozřejmě vydělává i vlastním těžením bitcoinů, k tomuto účelu provozuje bitcoinové farmy.

Budoucnost jeho byznysu je však nejistá. Zatímco cena kryptoměn s novým rokem prudce klesla, Čína dále zpřísňuje opatření vůči kryptoměnám. Bitmain ale rychle reaguje, již rozjel jeden pool v Izraeli a otevírá nové bitcoinové farmy v Kanadě a Švýcarsku. Spouští také regionální centrálu mimo Čínu a to v Singapuru. Bitmain se také chrání tím, že spíše prodává přístroje na těžbu, než aby všechno těžil sám a nesl rizika nestabilních kurzů kryptoměn.