Burza CME spustila obchodování s termínovými kontrakty na bitcoin

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Bitcoin
Bitcoin
14
Fotogalerie

S digitální měnou bitcoin se v noci na dnešek začalo obchodovat na dalším velkém termínovém trhu. Hodnota kontraktu na bitcoin se splatností v lednu na americké burze CME otevřela na 20 650 dolarů (zhruba 450 000 korun), později však sestoupila pod 19 000 dolarů.

Podle analytika Spencera Bogarta ze společnosti Blockchain Capital začalo obchodování s takzvanými futures na bitcoin na CME bez většího rozruchu. "Je to úplně nová třída aktiv a řada investorů se zřejmě rozhodla počkat, jak se situace vyvine, než na tento trh vstoupí," uvedl Bogart.

CME zahájila obchodování s termínovými kontrakty na bitcoin týden po konkurentovi CBOE. Termínové kontrakty jsou považovány za důležitý krok k posílení legitimity bitcoinu a mohly by k této digitální měně přilákat velké institucionální investory, uvedla agentura Reuters.

Německý burzovní operátor Deutsche Börse minulý týden oznámil, že rovněž uvažuje o spuštění obchodování s termínovými kontrakty na bitcoin. Aktuální cena bitcoinu na internetové burze Bitstamp se dnes ráno pohybovala kolem 18 600 dolarů. Na začátku letošního roku přitom jeden bitcoin stál méně než 1000 dolarů.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna.