Byznysu s kryptoměnami se daří i v rozvojových zemích. Burza z Afriky chce mít miliardu uživatelů

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Profimedia.cz

Obchod s kryptoměnami není jen doménou světových finančních center, atraktivní trh představují i rozvojové země. Důkazem toho je burza v Jihoafrické republice. 

První kryptoměnová burza na kontinentě Luno je i přes nedávný propad kurzu bitcoinu optimistická. Do roku 2025 chce získat miliardu uživatelů. Informoval o tom web CNN.com. Vzhledem k tomu, že dnes na ní obchoduje jeden a půl milionů uživatelů hlavně z rozvojových zemí, jde o poměrně smělý plán.  

Zakladatel společnosti, bývalý investiční bankéř Markus Swanepoel, ovšem patří k těm investorům, kteří věří v další mohutný rozvoj kryptoměn jako celku. Dnes zaměstnává jen asi 70 lidí, kvůli zamýšlené expanzi se ale chystá najmout téměř čtyřnásobek současného počtu.

Aktuální kurz bitcoinu najdete tady >>>

Swanepoel nicméně může částečně čerpat ze svých zkušeností. Luno založil jako první africkou burzu obchodující s kryptoměnami již v roce 2013. Od té doby bitcoin a další virtuální měny prošly velkým rozvojem i řadou pádů.

Ačkoli se sídlo společnosti později přesunulo do Singapuru, vychází z některých afrických specifik. Swanepoel zmiňuje, že jeho jeho burza má výhodu v tom, že je koncipována primárně pro potřeby mobilních telefonů. Většina afrických uživatelů obchoduje právě na mobilu. 

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>> 

Jak být bohatý? Dozvíte se to v investičním magazínu E15. Na stáncích od 19. února

Video placeholde
Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15