Cena bitcoinu nestojí na ničem jiném než náladě investorů, tvrdí studie

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
Těžba bitcoinu - připojení do poolu
Bitcoin
13
Fotogalerie

U vývoje ceny kryptoměn nelze hledat souvislost s existujícími ekonomickými ukazateli. Je závislý čistě jen na náladě investorů, tvrdí závěry studie britské Warwick Business School, která se zaměřila na analýzu průběhu obchodování na 14 největších kryptoměnových burzách v období od dubna 2016 do září 2017.

Část odborníků si všímá jistých podobností mezi zlatem a bitcoinem coby možném uchovateli hodnoty s ohledem na jeho omezené množství. Autor studie Daniele Bianchi ovšem takové teze odmítá.

„Při pohledu na vysokou volatilitu kryptoměn je lze těžko považovat za spořicí instrument, tím méně pak ve střednědobém či dlouhodobém horizontu,“ popisuje ekonom. Kryptoměny připodobňuje spíše k investicím do některé z technologických společností.

„Ve výsledku tak trh virtuálních měn připomíná dotcom bublinu, přičemž její prasknutí může přežít jen hrstka z nich. Investoři se snaží odhadnout, který z projektů se může stát obdobou Amazonu,“ dodává badatel. Nejrozšířenější kryptoměnou přitom v tuto chvíli zůstává bitcoin.

Bianchiho analýza, podle které není vývoj ceny bitcoinu ani dalších virtuálních měn navázána na vývoj ekonomiky, tak může posloužit jako další argument kritikům virtuálních měn. Ekonom Nouriel Roubini například zdůrazňuje, že nemají samy o sobě žádnou hodnotou a jejich reálná cena by měla být prakticky nulová.

Podobná slova o chybějící „esenci“ kryptoměn volí i nobelista Robert Schiller, ten však na letošním ekonomickém fóru v Davosu připustil, že bitcoin může "vydržet klidně ještě sto let."

Neznamená to ovšem, že by bitcoin či další kryptovaluty byly pro všechny investory bezcenné. Spolumajitel investičního fondu Quant Aleš Michl pro E15 Premium popsal bitcoin jako aktivum vhodné k diverzifikaci portfolia – právě proto, že vývoj jeho ceny není spjat s existujícími indikátory.

„Do portfolia patří - ovšem kvůli diverzifikaci, ne šanci na výnos,“ uvedl Michl a poukázal na zmiňovanou volatilitu bitcoinu.

Lidé, kteří se profilují jako zastánci virtuálních měn, ovšem volí na jejich podporu ještě silnější slova. Šéf Twitteru Jack Dorsey dokonce nedávno prohlásil, že se bitcoin stane do deseti let hlavní světovou měnou. Věří jí i autor knihy Černá labuť Nassim Taleb či miliardář a spoluzakladatel PayPalu Peter Thiel.