Češi dál těží kryptoměny, aniž by o tom věděli

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
Krytpoměny mají za sebou dramatický měsíc
12
Fotogalerie

Uživatelé internetu v Česku i nadále těží kryptoměny, i když o tom mnohdy nemají tušení. Třetinu škodlivých programů v lednu tvořil JS/Coinminer, který slouží k zneužití napadených PC ke skryté těžbě virtuálních peněz, uvedla antivirová firma Eset.

"Podíl javovského skriptu JS/CoinMiner na zachycených internetových hrozbách oproti prosinci ještě mírně posílil na 33,49 procenta. Na začátku ledna se ale nezřídka dostal i nad 50 procent, takže jde opravdu o výjimečně silnou kampaň," uvedl technický ředitel Esetu Miroslav Dvořák.

Během ledna se do první desítky nejčastěji detekovaných škodlivých kódů dostaly ještě dvě varianty CoinMineru, které se chovají jako trojské koně a zneužívají zranitelnosti pomocí programů EternalBlue SMB či EsteemAudit RDP vyvinutých americkou Národní bezpečnostní agenturou (NSA).

Tyto dva trojany využívají bezpečnostní chyby neaktualizovaných operačních systémů. Jakmile infikují zařízení, stáhnou do něj škodlivý skript, který standardně používají správci počítačových systémů ke vzdálené správě velkého počtu počítačů.


Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>


CoinMiner ale jeho prostřednictvím vytvoří trvalá zadní vrátka a zabezpečí si automatické spouštění vždy, když dojde ke spuštění operačního systému.

Druhým nejčastějším škodlivým kódem zachyceným v lednu v České republice byl trojan JS/Redirector, který automaticky přesměrovává internetový prohlížeč napadeného zařízení na škodlivé stránky, odkud uživatel může stáhnout do svého počítače další druhy virů. Jeho podíl činil 4,41 procenta.


Informace o kurzu bitcoinu najdete zde >>>


 

Sledujte kurzy nejen bitcoinu, ale i dalších kryptoměn zde >>>