Kde platit bitcoinem? I po letech je to měna spíše jen kryptoanarchisty

Litecoin a Bitcoin jsou v současnosti nejúspěšnější kryptoměny

Litecoin a Bitcoin jsou v současnosti nejúspěšnější kryptoměny Zdroj: archiv autora

Bitcoin
Bitcoin
Litecoin je nazýván "stříbrem" kryptoměn
Těžební farma bitcoinů
5
Fotogalerie

Počet míst, kde lze platit bitcoinem je stále jen velmi málo. Důvodem je vnímání bitcoinu pouze jako tržní komodity. 

Bitcoin, litecoin, kryptoměna… Tak se tyto měny jmenují a říkáme jim peníze, ale je tomu opravdu tak? Má bitcoin a jemu podobní blíže k dolaru, anebo spíše k cenným papírům a obchodovatelným komoditám na světových burzách počínaje ropou a konče uhlím?

Než se podíváme na to, kde lze použít bitcoin jako skutečné peníze, je třeba zodpovědět tuto kruciální otázku, osobně se totiž domnívám, že kryptoměny ještě hodně dlouhou dobu (a možná také nikdy) nebudou fungovat jako klasické peníze pro dostatečně zajímavou skupinu lidí.

Tedy nejen pro nadšené early-adoptery a progresivní anarchokapitalisty, kteří chtějí mít co nejmenší vazbu na centrální systém jako takový.

Na otázku, jestli jsou bitcoiny peníze se všemi jejich atributy, nebo běžná tržní komodita, si ostatně může mentálně odpovědět každý z vás:

Představte si, že vám věnuji částku 0,0548 BTC. Tak a teď pozor! Pokud jste se v duchu zamysleli, kolik tato částka asi představuje v amerických dolarech a českých korunách – mimochodem dělá to dle aktuálního kurzu okolo 17 tisíc korun, uvažujete o bitcoinu jako o tržní komoditě.

O čemsi, co chcete jen proto, že to dříve či později opět směníte do nějakých skutečných peněz, za které si teprve něco koupíte.

Pokud je však pro vás 0,0548 BTC prostě 0,0548 BTC a tuto hodnotu nemáte potřebu vyjádřit žádnou klasickou měnou, pak jsou pro vás bitcoiny skutečně peníze. Stejné peníze jako ty, které si vyděláte a údaj z výplatní pásky nejspíše také v duchu nepřevádíte třeba zrovna na dolary.

Celý článek si můžete přečíst zde >>>

Další aktuální informace o kryptoměnách naleznete zde >>>